Zoeken

Uitbaters restaurant in Kasterlee acht maanden vast in Marokko

16 juli 2021 - 19:20 - Wereld

©

Tapasbar El Corazon in het Belgische Kasterlee bleef sinds oktober vorig jaar gesloten, omdat de uitbaters tijdens hun vakantie in Marokko vast kwamen te zitten. Ondertussen stapelden de facturen zich zodanig op dat dit een grote hap nam van hun spaargeld. De tapasbar gaat vrijdag weer open.

De Indisch-Nederlandse Sudesh en zijn Spaans-Marokkaanse vrouw Karima planden samen met hun drie kinderen een vakantie van acht weken, maar het Marokkaanse luchtruim ging onverwacht op slot en het werd er één van acht maanden. Ze openden op 1 juli vorig jaar tapasbar El Corazon op de Geelsebaan in Kasterlee en waren wel aan verlof toe. "Vakantie is er enkele weken tussenuit zijn om je batterijen weer op te laden. Acht maanden gedwongen van huis zijn terwijl de vaste kosten van je zaak gewoon blijven doorlopen, is echt geen vakantie", zegt Sudesh in Het Nieuwsblad.

Lees ook: Belgische Nathalie gestrand in Marokko door eigen bruiloft

De ondernemers kwamen van aan de opstart van hun onderneming voor enorme uitdagingen te staan. Eind 2019 kregen ze de sleutels van het leegstaande café Secundo in handen en begonnen ze met de verbouwingen. Toen dit afgerond was en ze nog enkel moesten wachten op de nodige keuringen, ging het land plots in lockdown. "Pas toen de horeca in juni weer open mocht, zijn die inspecties kunnen gebeuren. Op 1 juli konden we eindelijk openen. Onze zaak liep verrassend goed, in de weekends zat het vaak helemaal vol. We bieden dankzij Karima een authentieke Spaanse keuken, waarmee we ons toch kunnen onderscheiden van andere tapaszaken in de buurt. Zelf had ik op mijn zeventiende al mijn eigen horecazaak in Amsterdam."

Drie maanden na de opening moest de horeca weer op slot. "Door een eerdere hartoperatie waren we in geen drie jaar nog met vakantie gegaan. Daarom besloten we in oktober naar ons vakantiehuis in Marokko te trekken. Onze bedoeling was in de eerste week van januari terug te keren, onze vliegtickets waren al geboekt. Tot de Marokkaanse overheid tussen Kerst en Nieuwjaar plots besloot dat vliegtuigen uit 54 landen geen toegang meer kregen tot haar luchthavens om de import van het virus te vermijden. Daar zaten we dan. Gelukkig wel in ons eigen vakantiehuisje, maar het is dan al snel geen vakantie meer. Want onze drie kinderen konden al die tijd ook niet naar school."

De Marokkaanse regering verlengde het vliegverbod meerdere malen en ook Ryanair stelde hun terugvlucht uit. Pas in juni werd het verbod opgeheven. "De eerste terugvlucht die Ryanair inlegde op 26 juni hebben we meteen genomen. Om dan op de luchthaven van Charleroi een rekening van 1200 euro te krijgen omdat je auto al die tijd op de parking heeft gestaan", zegt Sudesh Jawalapersad.

"Thuis bleken ook heel wat rekeningen in de bus te zitten, in sommige gevallen was er zelfs al een deurwaarder aangesteld. Dat proberen we nu allemaal op te lossen. En dieven bleken er bovendien met onze negen plantenbakken op ons terras vandoor te zijn gegaan. Ja, veel mensen dachten dat wij met de noorderzon verdwenen waren. De vaste kosten, goed voor 2500 euro per maand, bleven wel continu doorlopen. Om op de Vlaamse steun voor horeca te kunnen rekenen, waren we niet lang genoeg open. We hebben heel veel van onze spaarcenten moeten benutten. Maar goed, vrijdag gaan we weer open. En we hebben er echt heel veel zin in."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team