Zoeken

Ceuta vreest voor toekomst door tunnelproject Marokko-Spanje

16 november 2023 - 17:00 - Wereld

©

De geplande aanleg van een tunnel tussen Marokko en Spanje onder de Straat van Gibraltar baart Ceuta zorgen. Deskundigen waarschuwen dat dit project aanzienlijke schade aan de enclave en zijn haven kan toebrengen, met als gevolg een afname van toeristen.

Volgens El Faro de Ceuta zou het tunnelproject aanzienlijke nadelen voor Ceuta met zich meebrengen. De stad zou hierdoor niet alleen toeristen verliezen, maar ook een gemarginaliseerde positie riskeren. Het artikel benadrukt de noodzaak voor de lokale autoriteiten om aan alle projectbesprekingen deel te nemen en de belangen van Ceuta te behartigen.

Lees ook: Marokko en Spanje versnellen realisatie tunnel onder zeestraat

De haalbaarheidsstudies voor het tunnelproject, dat een vaste verbinding tussen Europa en Afrika in de Straat van Gibraltar beoogt, begonnen in 1980. Dit volgde op de oprichting van de Spaanse Maatschappij voor Vaste Communicatie door de Straat van Gibraltar (SECEG) in Spanje en de Nationale Maatschappij voor Straatstudies (SNED) in Marokko. Sindsdien hebben technici uit beide landen, samen met internationale experts, deelgenomen aan vergaderingen, congressen en colloquia in steden als Tanger, Marrakech, Madrid en Sevilla, om alle aspecten van het project te bespreken.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje voltooid vóór WK 2030?

Het 38,7 kilometer lange tunnelproject zou Tarifa (Punta Paloma) met Tanger (Ras Malabata) verbinden. De kosten worden geschat op meer dan 12 miljard euro, met een verwacht verkeer van 7 tot 10 miljoen passagiers en 4 tot 6 miljoen ton goederen per jaar. Volgens de studies zou de bouw oorspronkelijk in 2005 en vervolgens in 2020 starten. Deze termijnen lijken niet overdreven gezien de 110 jaar die nodig waren voor de Eurotunnel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team