Zoeken

Tunesische schriften ongewenst in Marokko

9 januari 2024 - 12:00 - Economie

©

De Marokkaanse douane heeft recent een maatregel ingesteld die de invoer van goedkope schoolschriften uit Tunesië beperkt.

Dit besluit is een reactie op de zorgen over de overvloedige instroom van Tunesische schriften op de Marokkaanse markt, die tegen extreem lage prijzen worden verkocht. Volgens een bericht van de douanedienst is deze maatregel een gezamenlijk besluit van het ministerie van Handel en Industrie en het ministerie van Economie en Financiën om oneerlijke concurrentie met lokale producenten tegen te gaan.

Lees ook: Vrijhandelsakkoorden: Marokko oefent druk uit op Tunesië en Turkije

Deze maatregel, die de invoer van Tunesische schoolschriften beperkt, is een gevolg van een onderzoek dat in mei 2017 werd ingesteld na klachten van drie Marokkaanse schriftenproducenten. Zij stelden dat de Tunesische export hun lokale industrie negatief beïnvloedde. Als reactie hierop had Marokko in 2018 al douanerechten ingesteld variërend van 15,69% tot 27,71% op de invoer van deze schriften.

Lees ook: Tunesië wint zaak van Marokko bij WTO

Econoom Ali Boutaiba lichtte in een verklaring aan Al-Araby Al-Jadeed toe dat deze anti-dumpingmaatregelen gericht zijn op het beschermen van sociale aspecten, zoals het behoud van lokale banen. Hij vermeldde dat de Wereldhandelsorganisatie landen toestaat beschermende maatregelen te nemen als zij van mening zijn dat bepaalde importen de aanwezigheid van lokale producten op de markt aanzienlijk ondermijnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team