Zoeken

Vrijhandelsakkoorden: Marokko oefent druk uit op Tunesië en Turkije

12 januari 2022 - 11:40 - Economie

©

De Marokkaanse autoriteiten zijn vastbesloten om toe te zien op een correcte toepassing van de vrijhandelsovereenkomsten met de partners van het koninkrijk. Na Turkije voert Marokko nu ook negatieve lijsten in met Tunesië en Egypte. De lijsten omvatten een reeks producten die tijdelijk worden uitgesloten, omwille van de tariefafbraak die sinds de inwerkingtreding van de vrijhandelsovereenkomsten met deze landen wordt toegepast.

De maatregelen zijn niet enkel bedoeld om de handelsbalans met Egypte en Tunesië weer in evenwicht te brengen, maar ook en vooral om de plaatselijke productie te beschermen tegen de invoer van bepaalde producten in sleutelsectoren, aldus de Marokkaanse autoriteiten. Ze benadrukken dat het de bedoeling is het voortbestaan van nationale industrieën te garanderen en arbeidsplaatsen in stand te houden.

Lees ook: Vrijhandelsovereenkomst Rabat - Ankara: Marokko, grote verliezer

De lijst van Egyptische invoerproducten die omwille van tariefafbraak zijn uitgesloten, heeft betrekking op zes categorieën producten, namelijk buskruit en explosieven, brandbaar materiaal met uitzondering van lucifers en aanstekers, banden, tweedehandskleding, betonijzer en auto’s. Aan deze lijst is ook een gevoelige categorie toegevoegd, namelijk textiel en kleding.

Lees ook: Vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije treedt in werking

Wat Tunesië betreft, heeft de negatieve lijst betrekking op dezelfde categorieën producten, met uitzondering van textiel, tapijten en diverse schoonmaakartikelen zoals dweilen en zemen. Er wordt ook een aanvullende lijst opgesteld van Tunesische producten waarvoor een uniforme belasting van 17,5% geldt. Het gaat hierbij onder meer om de categorieën levensmiddelen, bouwmaterialen, speelgoed en pennen, kantoormeubelen, chocoladedranken, gemalen koffie, cosmetica en make-up producten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team