Zoeken

Traditionele cafés in oorlog tegen koffie trucks in Marokko

8 december 2023 - 18:00 - Marokko

©

De Nationale Federatie van Café- en Restauranteigenaren in Marokko heeft haar grote bezorgdheid geuit over de kritieke situatie in de sector, met als één van de pijnpunten de opkomst van de koffie trucks.

Volgens Al Ahdath Al Maghribia wijst de federatie op een reeks beslissingen van lokale autoriteiten en sommige openbare instellingen die als ’overdreven’ worden beschouwd en die hebben geleid tot de sluiting van vele etablissementen. Een belangrijk punt van kritiek van de federatie is het regelgevende vacuüm dat het mogelijk maakt deze beslissingen op te leggen, evenals de oneerlijke concurrentie van koffie trucks, waarbij de lokale autoriteiten reageren alsof ze niet bestaan.

Lees ook: Cafés en restaurants in Marokko aan rand van faillissement

Daarnaast uit de Federatie haar verontwaardiging over maatregelen genomen door sommige steden. Zo heeft de gemeente Casablanca foodtrucks toegestaan, terwijl de stad Rabat de belastingen op het tijdelijk gebruik van de openbare ruimte met 700% heeft verhoogd. Deze beslissingen verergeren volgens de Federatie de problemen van een sector die al verzwakt is, en bedreigen duizenden banen.

Lees ook: Illegale cafés en restaurants doelwit autoriteiten Rabat

De situatie is bijzonder zorgwekkend in steden zoals Fez, waar ruim 320 cafés en restaurants de afgelopen maanden failliet zijn gegaan. De federatie bekritiseert ook de controle- en incassoacties van de Sociale zekerheidskas (CNSS), die financiële boetes opleggen die soms hoger zijn dan de waarde van de handelsfondsen. Dit brengt de toekomst van de sector en duizenden banen in gevaar.

Bladna.nl