Zoeken

De toespraak van Koning Mohammed VI in de internationale pers

13 maart 2011 - 10:10 - Marokko

©

De toespraak van koning Mohammed VI op woensdag 9 maart, stemde de internationale pers op vrijdag unaniem. Alle commentaren waren vol lof over de aangekondigde hervormingen van de Vorst. Hierbij een paar reacties.

Le Monde zegt dat de eerste reacties op de Koninklijke toespraak in Marokko gunstig waren, met uitzondering van bepaalde bezwaren van de Beweging 20 februari geciteerd door de Franse krant. De Marokkaanse econoom Fouad Abdelmoumni, meent dat Koning Mohammed VI het juiste moment koos om deze hervormingen aan te kondigen, vaststellend dat vele vragen nog steeds open blijven, met inbegrip van de toekomstige rol van de Vorst. Le Monde wijst er hier ook op dat de koning in zijn toespraak verwees naar de heiligheid van zijn persoon als bevelhebber van de gelovigen.

Financial Times verhaalt in zijn editie van vrijdag de aankondiging van de constitutionele en politieke hervormingen, een verrassing voor iedereen, en zegt dat de rellen in de Arabische wereld deze verklaringen hebben bespoedigd. De Britse krant schrijft nog dat de toespraak van koning Mohammed VI laat uitschijnen dat de hervormingen zullen worden uitgevoerd van boven uit en met een ijzeren hand.

Libération geeft aan dat in elf minuten Koning Mohammed VI diepe en alomvattende hervormingen in het Koninkrijk aangekondigd heeft, dewelke een linkse partij reeds aangevraagd had tijdens het bewind van wijlen Koning Hassan II.

Le Figaro is op zijn beurt van mening dat Marokko streeft naar een model democratie in de Arabische wereld, en stelt dat het Koninkrijk op schema ligt, zoals blijkt uit de ingrijpende hervormingen die aangekondigd werden door koning Mohammed VI. De Franse krant zei dat de vorst belangrijke werken gerealiseerd heeft in Marokko sinds zijn toetreding tot de macht in 1999, en benadrukt de belangrijke rol dat het Marokkaanse parlement zal moeten spelen en de bevoegdheden die zullen worden toegekend aan de eerste minister.

El Pais komt eveneens terug op deze historische toespraak in zijn uitgave van vrijdag. Het Spaanse dagblad praat onder andere over de bezorgdheid van de Spaanse regering, die vreest dat de wind van opstand in de Arabische wereld Marokko bereikt, gelet op het belang van het Koninkrijk voor Spanje, zowel op economisch als strategisch gebied.

Om af te sluiten herinneren wij eraan dat koning Mohammed VI in zijn toespraak woensdagavond, een uitgebreide constitutionele hervorming, die zal worden goedgekeurd via referendum, met meer macht voor de eerste minister, de onafhankelijkheid van justitie en integratie van het Amazigh in de grondwet, aankondigde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team