Zoeken

Los Angeles Times: "Marokko wordt constitutionele monarchie"

9 juni 2011 - 14:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI zou bij het aankondigen van diepe constitutionele hervormingen in zijn toespraak op 9 maart, gezinspeeld hebben over een mogelijke overstap van van een absolute monarchie naar een constitutionele monarchie, volgens Los Angeles Times.

De Amerikaanse krant citeert hierbij een studie van het Carnegie Center voor het Midden-Oosten, en is van mening dat de nieuwe regering die zal gevormd worden dankzij de hervormingen, verantwoording zal moeten afleggen voor het Parlement en een onafhankelijke rechterlijke macht zal hebben.

Een uitgebreide decentralisatie zal ook één van de sterke punten van deze regering worden, die individuele vrijheden en gelijkheid van kansen tussen vrouwen en mannen vooral op het werk, zal versterken volgens het Carnegie Center.

Koning Mohammed VI, legt de studie uit, heeft de boodschap van zijn volk begrepen en belangrijke wijzigingen aangegaan in het land dankzij de demonstraties die sinds 20 februari in Marokko plaatshebben.

Volgens het Amerikaans dagblad betekenen de aangekondigde hervormingen niet noodzakelijkerwijs dat Marokko een constitutionele monarchie zal worden, maar in ieder geval zullen leiden tot een beperking van de absolute macht van de Koning. Politieke partijen en de civil society moeten deze kans dus grijpen om meer hervormingen in te brengen concludeert de Los Angeles Times.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team