Zoeken

Protestacties 20 maart: duizenden Marokkanen betogen

20 maart 2011 - 19:44 - Marokko

©

Duizenden Marokkanen hebben zondag 20 maart betoogd om de politieke en constitutionele hervormingen in het Koninkrijk te versnellen, maar ook voor meer democratie en sociale rechtvaardigheid.

De betogingen, gedomineerd door leden van Al Adl wal Ihssane, hebben 10.000 mensen in Casablanca samengebracht, en tussen de 4 en 6000 in Rabat. Allen eisten "het ontslag van de regering" en "een koning die regeert maar niet bestuurd".

Betogingen vonden ook plaats in Agadir (3500 personen) Al Hoceima (4000), Fez (2500) en verscheidene andere steden van Marokko.

Deze acties geïnitieerd door de "Beweging 20 februari", verliepen zonder grote incidenten en met een discrete aanwezigheid van de politie. Andere marsen waren zondagnamiddag ook gepland in Tangier en Marrakesh.

Met deze nieuwe betogingen wil de Beweging 20 februari de druk houden na de aangekondigde hervormingen door koning Mohammed VI op 9 maart. Deze hervormingen betreffen de Marokkaanse grondwet, meer macht aan de eerste minister, de onafhankelijkheid van justitie en integratie van het Amazigh in de grondwet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team