Zoeken

Toespraak Mandela over Marokko contrasteert met gewelddadige oproep kleinzoon (video)

18 januari 2023 - 14:00 - Marokko

©

Een toespraak van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela waarin hij hulde brengt aan Marokko, is viraal gegaan op sociale media nadat zijn kleinzoon Zwelivelile een gewelddadige aanval deed op het koninkrijk tijdens de opening van het African Nations Championship (CHAN) in Algerije.

Door vanuit Algerije op te roepen tot een aanval op Marokko om "de Westelijke Sahara te bevrijden van het onrecht", maakte Zwelivelile Mandela zijn grootvader te schande. Mandela was een iconisch en vreedzame figuur in Zuid-Afrika en in de wereld. Na de oproep van zijn kleinzoon werd een video van Nelson Mandela, waarin hij zijn dankbaarheid aan het koninkrijk toont, op grote schaal op sociale media gedeeld.

Lees ook: Provocatie in Algerije: kleinzoon Mandela roept op tot oorlog tegen Marokko

In de video hield de voormalige Zuid-Afrikaanse president een toespraak ter gelegenheid van de viering van zijn eerste ambtsjubileum. "Madiba" benadrukte de generositeit van Marokko bij het helpen bewapenen en financieren van de anti-koloniale strijdkrachten in Zuid-Afrika tussen 1960 en 1962, via een Marokkaanse politicus en voormalig lid van het verzet tegen het Franse en Spaanse kolonialisme, Abdelkrim Al-Khatib. Hij beschreef die man als één van de "architecten van het Zuid-Afrikaanse leger". "Ik bezocht zijn land in april 1962 en ik vertelde hem dat ik wilde praten met zijne majesteit uw Koning, hij zei waarom, ik zei dat we een leger hadden opgericht, we wilden dat onze soldaten getraind werden, we wilden wapens en geld," vertelde de Zuid-Afrikaanse leider.

Lees ook: Prins Moulay Rachid woont herdenkingsdienst Nelson Mandela bij

"Als antwoord zei hij dat hij mijn missie heel goed begreep, omdat zijn land hetzelfde had meegemaakt. Hij zei: ’Breng je mannen naar Dar Salam (Koninklijk Paleis in de hoofdstad Rabat), [...] en ik zal ze opleiden." Via dit contact trainde Marokko Zuid-Afrikaanse soldaten en leverde het koninkrijk wapens aan Zuid-Afrika. De Regenboognatie ontving ook financiering van het koninkrijk. "Hij zei hoeveel wil je, ik zei ik wil 5000 pond. In die dagen was 1000 pond hetzelfde als een miljoen vandaag, hij zei dat ik de volgende dag terug moest komen en ik kwam terug. Hij zei dat ik er om 9 uur moest zijn en ik was er om 8 uur, en hij zei hier is de 5000 die je wil, ik wil geen enkel spoor, ik wil dat je dat geld bij je bank in Londen op een rekening stort’," herinnerde "Madiba" zich nog.

Bladna.nl