Zoeken

TiiwTiiw heeft meer dan een miljard views op YouTube

21 december 2020 - 18:20 - Cultuur

©

Op YouTube werden de videoclips van de Marokkaans-Belgische zanger en producer TiiwTiiw meer dan een miljard keer bekeken. Dat is hallucinant veel en toch geniet hij geen grote bekendheid in België.

De Brusselse Ilias Barni, beter bekend als TiiwTiiw, is sinds een vijftal jaar actief in de muziekwereld en is op 28-jarige leeftijd reeds een superster in de Arabische wereld, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar ook in Canada, de Verenigde Staten en Thailand luisteren mensen naar zijn muziek.

TiiwTiiw werd geboren in België in 1992 en ontwikkelde zeer jong een grote interesse voor muziek. Zijn belangrijkste referentie is Michael Jackson. "Ik luisterde ook naar rap, zoals de meeste jongeren, maar nooit naar Arabische muziek. Dat kwam veel later", vertelt hij voor de micro van RTBF. Pas toen hij verhuisde vanuit een ‘witte buurt’ in Ukkel, naar een ‘volkse buurt’ in Anderlecht begon hij zich daarin te verdiepen. In het begin moest hij zich zelfs een beetje dwingen. "Veel jongeren weten net zoals mij niet goed of ze nu Belg of Marokkaan zijn. Ze worden door beide kanten niet aanvaard".

Op 13-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij een Dakka Marrakchia-ensemble, dat is populaire muziek die Marokkaanse dans en trance combineert met islamitische religieuze zang. "Het doel is om tijdens een korte periode een huwelijksceremonie te animeren." De jonge TiiwTiiw werd snel de mascotte van de groep. In Brussel en omstreken wilde iedereen hem hebben op ceremonies. De groep veranderde zijn naam naar Dakka TiiwTiiw. Dat was de eerste erkenning. Het was ook in die tijd dat Ilias zijn bijnaam kreeg. "TiiwTiiw, dat betekent duiveltje, ik was een hyperactief kind dat bruiste van energie."

Halverwege de jaren 2010 lanceerde hij zijn project "Dream Tiiw". "Het concept was om elke zomer mijn droom-cd uit te brengen. Ik nodigde alle artiesten uit die ik leuk vond en met wie ik wilde samenwerken. In 2013 realiseerde hij een doorbraak op YouTube met twee videoclips. In de eerste wijst hij op plagiaat van Maître Gims en in de tweede maakt hij een ’Marokkaanse’ cover van Jingle bells. De video’s werden honderdduizenden keren bekeken.

Tussen 2015 en 2018 nam hij vier compilaties op, waarvan de eerste de naam "Dawdaw" draagt en vergezeld is van een videoclip opgenomen in een supermarkt. Die bereikte meer dan 180 miljoen views en bracht zijn carrière in een stroomversnelling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team