Zoeken

Sabar begon te rappen als een grap, maar scoort succes

12 maart 2021 - 10:50 - Cultuur

©

Sabar kwam tien jaar geleden uit Marokko naar België en begon nog niet zo lang geleden met het maken van muziek op zijn kamer. Tot zijn verbazing zag hij dat zijn songs aansloegen bij het publiek. De 17-jarige rapper tekende inmiddels een platencontract bij platenlabel Top Notch. Vorige week kwam zijn single ‘Madridista’ uit waarin hij een ode brengt aan zijn favoriete voetbalploeg Real Madrid.

Sabar (Ahmed Bouchama Sabar) zat in maart 2019 op zijn kamer naar muziek te luisteren toen hij een song hoorde met een hele goede beat. Toen hij die met een vriend deelde, grapte die dat hij daar een raptekst op moest maken. "Ik deed dat. Het begon dus als een grap, maar het werd na enkele maanden serieus. Ik liet het vlug evolueren naar een passie. Ik begon te rappen op pleintjes. Ik liet een vriend dat filmen. Ik rapte dus live op pleintjes in Kortrijk. Die views gingen omhoog en ik mocht naar een studio gaan. Ik nam deel aan 101Barzchallenge met de track ’Ze Willen Mee ft. Ploko’. Deze track werd heel goed ontvangen en tikte meer dan 150.000 views aan op YouTube", zegt hij aan de Krant van West-Vlaanderen.

Inmiddels staan er al drie songs online en kwam zijn allereerste single uit en heeft hij nog meer in petto. Het lijkt Sabar heel makkelijk af te gaan. "Je moet gewoon met de juiste producer werken en de juiste vibe creëren. Als je daaraan werkt met de instelling dat het werken is, dan ga je geen goede songs maken. Een goede rap moet een catchy hook hebben die blijft plakken bij de mensen. Je mag niet op dezelfde toon rappen. Je moet verschillende melodieën erin steken, zodat de mensen niet na vijftig seconden luisteren vinden dat ze altijd hetzelfde horen. Ze mogen het niet beu worden."

Hij tekende net een platencontract bij Top Notch naar aanleiding van een passage op een Nederlands radiostation. "Ze deden daar sessies. Je mocht daar doen wat je wilde. Ik had iets voorbereid. Ik pakte 150.000 views en door die sessie werd ik gecontacteerd door een platenfirma. Ik werd uitgelachen toen ik ermee begon. Ik rap over dingen in ’t leven, ik ga niet rappen over wapens of zo. Daar doe ik niet aan mee. Sinds ik mijn contract tekende, heb ik meer studiowerk. Ik blijf evolueren. Voor ik tekende, ging ik één keer naar de studio om de zoveel tijd en ik maakte vlug iets. Nu heb ik de mogelijkheid om meer naar de studio te gaan. Hoe meer ik in een studio zit, hoe beter ik mij voel en hoe gemakkelijker het gaat om een nieuwe song te maken."

Sabar schrijft zelf zijn teksten omdat hij het belangrijk vindt om een authentieke boodschap over te brengen. "In april woon ik tien jaar in België, drie jaar in Limburg en nu zeven in Kortrijk. Daarvoor woonde ik acht jaar in Marokko. Nederlands was een taal die ik heel vlug aanleerde, ook de spelling kon ik goed. Ik had de beste punten van de klas. Omdat mijn Nederlands goed was, is mijn woordenschat in de muziek ook goed. Maar ik was een jongen die naar school ging en die niet wist wat ik zou worden. Ik maakte mijn taken en haalde mijn A-attest, dat was het. Maar sinds ik de muziek ontdekte, heb ik een plan. Ik wil alles pakken wat er te pakken valt. Het maakte mij dus wel gelukkiger."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team