Zoeken

Tienduizenden nieuwe bedrijven opgericht in Marokko

22 december 2022 - 07:00 - Economie

©

Tegen de achtergrond van de inflatie en de geopolitieke crisis heeft Marokko zijn beleid ter ondersteuning van het bedrijfsleven voortgezet door zijn steunprogramma’s en grootschalige projecten uit te breiden. Het aantal startende ondernemingen is eind oktober met 77.322 toegenomen.

Volgens het Marokkaans bureau voor industrieel en commercieel vastgoed (OMPIC) heeft de opwaartse trend in de oprichting van bedrijven zich in de eerste 10 maanden van het jaar voortgezet. Deze trend geldt voor de meeste sectoren van de economie, aldus dezelfde bron. Het gaat om 52.968 rechtspersonen en 24.354 natuurlijke personen.

Lees ook: Marokko stijgt in Global Innovation Index

Van de opgerichte bedrijven is 36,42% actief in de handel, gevolgd door de bouw (17,72%), andere diensten (17,48%), vervoer (8,88%), industrie (7,12%), hotels en restaurants (6,46%), informatie- en communicatietechnologie (2,59%), landbouw en visserij (2,22%) en financiële diensten (1,1%).

Lees ook: Ruim 46 miljard aan investeringen in Tanger-Tetouan-Al Hoceima

Volgens het bureau is de toename van het aantal startende ondernemingen te danken aan de talrijke programma’s die de regering dit jaar heeft gelanceerd. Het doel is nationaal ondernemerschap te bevorderen. Voorbeelden zijn het kredietprogramma "Tamwilcom", "Forsa", een mentorproject ter ondersteuning van Marokkaanse ondernemers en ter bevordering van de werkgelegenheid en "Awrach", dat zich eveneens richt op het ondersteunen van projecten voor ondernemers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team