Zoeken

EP-corruptieschandaal: arrestatiebevelen tegen Marokkaanse ambtenaren

15 februari 2023 - 18:00 - Marokko

©

Een aantal Marokkaanse ambtenaren die genoemd worden in het corruptieschandaal van het Europees Parlement, zitten in de problemen. Ze zijn namelijk het doelwit geworden van arrestatiebevelen vanwege de Belgische justitie.

Het Belgische onderzoek naar het corruptieschandaal in het Europees Parlement is nog steeds bezig. De Franse autoriteiten hebben van de Belgische justitie arrestatiebevelen ontvangen voor "verschillende Marokkaanse ambtenaren", meldt Le Figaro. "We zijn in de verlegenheid gebracht. Deze mensen hebben kinderen in Frankrijk. We willen ze niet arresteren wanneer ze uit het vliegtuig stappen. Dit zijn mensen die we niet willen aanraken. Het zou er slecht uitzien, vooral op een moment dat Emmanuel Macron op het punt staat Marokko te bezoeken", aldus een diplomaat.

Lees ook: Wie is de Marokkaanse spion achter de val van Antonio Panzeri?

Marokko wordt genoemd in het corruptieschandaal dat het Europees Parlement doet daveren. Mohamed Belareh, ook bekend als "Belahrech" of "Belharace", die onder de codenaam "M118" geregistreerd staat bij het Directoraat-generaal Studies en Documentatie (DGED) van de Marokkaanse inlichtingendiensten, zou de man zijn achter de val van de voormalige Italiaanse Europarlementariër Antonio Panzeri. Hij wordt ervan verdacht het epicentrum te zijn van het corruptieschandaal binnen het Europees Parlement.

Lees ook: Nieuwe onthullingen over Marokko in corruptieschandaal Europees Parlement

De Marokkaanse spion zou opdrachten gegeven hebben aan de vriend van Panzeri, de Marokkaanse ambassadeur Abderrahim Atmoun in Polen. Hij was tussen 2011 en 2019 voorzitter van de gemengde parlementaire commissie Marokko-EU. Ook de naam van de Marokkaan Yassine Mansouri, hoofd van de DGED, wordt in deze zaak genoemd.

Bladna.nl