Zoeken

Terroristische dreiging in Marokko: meer details over inzet leger

19 augustus 2014 - 18:59 - Marokko

©

Marokkaanse autoriteiten weigeren zich nog steeds uit te spreken over de mobilisatie van het leger en de inzet van lucht-grondraketten en andere militaire wapens in de regio El Hank, op de zeedijk van Casablanca.

De stilte van de autoriteiten zorgt voor veel opschudding in de Marokkaanse media. Sommigen menen dat de aanwezigheid van de Royal Armed Forces op de zeedijk, een veelbezochte plaats door Marokkanen en toeristen, bewijst dat er in Marokko een grote terroristische dreiging is. Voor andere is het gewoon een militaire oefening waar geen aandacht aan moet worden besteed.

Vrijdag schreef de pers al over twee mogelijke verklaringen voor de inzet van de Marokkaanse strijdkrachten. Assabah meende te weten dat de indrukwekkende aanwezigheid van het leger het gevolg is van "bedreigingen afkomstig van de Islamitische Staat, terreurorganisatie van Abu Bakr Al Baghdadi". Elektronische media in Marokko steunen deze uitleg.

Al Ahdath heeft het echter over een rivaliserende terroristische organisatie, namelijk Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. De terreurorganisatie is sterk gegroeid in Libië en wordt ervan verdacht elf Libische civiele vliegtuigen in handen te hebben. De toestellen worden mogelijk gebruikt om terreuraanslagen te plegen in Marokko en de rest van Noord-Afrika.

Voertuigen van het Marokkaans leger

Marokko zet volledig leger in

Marokko neemt de dreiging zeer serieus en zou volgens hardnekkige geruchten legerverantwoordelijken hebben teruggeroepen van verlof. Informatiewebsite Le360 heeft van "betrouwbare bronnen" vernomen dat het hele leger is ingezet om eventuele aanvallen af te weren. Het Marokkaanse luchtruim wordt streng bewaakt door de luchtmacht met lucht-lucht en lucht-grond raketten, moderne radars en volgsystemen.

Uit een zeer recente informatie blijkt dat gewapende militairen de luchthaven van Marrakech-Menara bewaken. Een filmpje werd hierover op internet geplaatst. Marokko is dus, volgens experts, duidelijk bezorgd om mogelijke luchtaanvallen.

Het Marokkaans leger communiceert bijna nooit over haar activiteiten, maar door een gebrek aan officiële informatie zullen de speculaties blijven toenemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team