Zoeken

Marokkaanse luchtmacht koopt raketten van Amerika

4 juli 2014 - 23:21 - Marokko

©

De Marokkaanse luchtmacht heeft moderne lucht-lucht raketten gekocht bij de Amerikaanse wapenfabrikant Raytheon. De nieuwe raketten worden onder meer gebruikt op Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zoals de F16.

Raytheon verkocht in totaal 131 raketten van dit type aan Marokko, Nederland en Singapore. De wapens werden ontworpen voor opleidingen en militaire oefeningen.

Dezelfde wapenfabrikant had de F-16 gevechtsvliegtuigen van Marokko uitgerust met radars en raketten. Marokko kocht korte tijd terug 24 F16 straaljagers bij de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin voor 2,5 miljard dollar.

Afgelopen januari had Marokko nog meer militaire apparatuur besteld bij dezelfde fabrikant. Deze is bestemd om de jachtbommenwerpers van de Marokkaanse luchtmacht beter uit te rusten. Ook de radars van de F-16 straaljagers zullen worden gemoderniseerd.

Volgens Raytheon had Marokko begin dit jaar eveneens afweersystemen tegen raketten gekocht. Deze bestelling van ruim 500 miljoen dirham moet in 2017 aan Marokko worden geleverd.

Beste luchtmacht in Noord-Afrika

Deze nieuwe wapenaankoop versterkt de positie van Marokko als land met de beste luchtmacht in Noord-Afrika, zoals aangetoond door een recente onderzoek van het gespecialiseerde tijdschrift Air Forces Monthly. Marokko bezit onder meer 27 Mirage F1 gevechtsvliegtuigen en 20 F5 jachtvliegtuigen. Het land dankt deze plaats aan zijn militaire strategie en de vele wapenaankopen om het leger voortdurend te moderniseren.

Een rapport van de Universiteit van Tel Aviv in Israël toonde in 2012 aan dat Marokko de eerste militaire macht in Noord-Afrika aan het worden was. Het rapport besteedde onder meer aandacht aan de wapenwedloop tussen Marokko en Algerije.

Volgens een andere ranking, ditmaal opgesteld door Global Firepower, is het Marokkaans leger de zevende militaire macht in Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team