Zoeken

Slapende cellen Islamitische Staat bedreiging voor Marokko

21 augustus 2014 - 23:40 - Marokko

©

Een nieuw rapport van Middle East Newsline waarschuwt Marokko voor het gevaar van slappende cellen van de Islamitische Staat in het land. Al Massae schrijft dat deze cellen volgens het rapport, opdracht hebben om Marokko te destabiliseren door middel van terreuraanslagen.

De terroristische organisatie IS heeft de inspanningen verdubbeld om de veiligheidstechnieken gebruikt door Marokko te begrijpen. Marokko rolt heel regelmatig terroristische cellen op die Marokkanen werven voor conflictgebieden, of nog geld inzamelen om terreurorganisaties te financieren. Duizenden - vooral jonge - Marokkanen vertrokken via dergelijke organisaties naar Irak en Syrië.

Om zijn doel te bereiken zou de Islamitische Staat een enorm budget hebben toegekend aan de oprichting van nieuwe terreurcellen in Marokko, maar ook in Algerije en Tunesië. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi kan zich volgens het rapport dergelijke uitgaven veroorloven, omdat zijn organisatie enorme hoeveelheden geld heeft verzameld in Irak.

Bronnen van Alyaoum24 beweren dat, om aan de controle van de Marokkaanse autoriteiten te ontsnappen, leden van de islamitische staat hun invloed uitbreiden onder het mom van humanitaire missies in onder meer Rabat, Salé, Casablanca, Tanger, Tetouan, Nador en Fez. Aanhangers van ISIS in Marokko beschikken gemiddeld over 1000 tot 6000 dollar om hun missie uit te voeren.

Marokkaans leger ingezet om aanslagen af te weren

Marokko vreest aanslagen IS

Marokko vreest al weken voor terreuraanslagen van teruggekeerde Syriëgangers. Het land heeft het leger ingezet en de controle versterkt op Salafisten bekend om hun radicale opvattingen. Een aantal van hen werden onderworpen aan strenge politieverhoren waarbij hen vragen werden gesteld over hun activiteiten en de financiële steun die zij ontvangen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde in een verklaring op 14 augustus dat de politie een terreurcel had opgerold. De organisatie was door ISIS belast met de werving van jihadstrijders voor Syrië en Irak. Leden van de cel werden opgespoord dankzij een samenwerking tussen Marokko en Spanje.

Volgens minister Mohamed Hassad, planden de leden van de cel ook terroristische aanslagen over heel Marokko. Daarvoor beschikten ze over een groot aantal vuurwapens en explosieven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team