Zoeken

Marokko arresteert leden ISIS en verhoogt veiligheid hotels en luchthavens

24 augustus 2014 - 20:44 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de arrestatie aangekondigd van twee leden van de Islamitische Staat. De twee mannen werden in Fez gearresteerd, vanwaar ze naar trainingskampen van de terroristische organisatie wilden vertrekken.

Het ministerie bericht dat de twee mannen via ISIS een militaire training gingen krijgen om nadien terreuraanslagen in Marokko te plegen. De twee mannen maken deel uit van een cel geleid door een ex-gedetineerde, veroordeeld voor overtreding van de Marokkaanse antiterrorismewet en betrokken bij meerdere misdaden waaronder "zware mishandeling met een mes".

Vier andere vermeende leden van de terreurcel werden in dezelfde stad gearresteerd. Allen werden in voorlopige hechtenis genomen en zullen na onderzoek voor de rechter verschijnen.

Hotels extra beveiligd

De Marokkaanse autoriteiten hebben eerder deze week besloten om de controles in hotels en herbergen te versterken. Vooral in toeristische gebieden is dat het geval.

Volgens een informatie van Alyaoum24 heeft de Directie van Nationale Veiligheid (DGSN) hotels via een circulaire op de hoogte gebracht van de nieuwe maatregelen. Aan hotels en andere overnachtingsgelegenheden wordt gevraagd om de identiteit van alle klanten te controleren en verdachte personen bij de politie te melden.

Politie op Marokkaanse luchthaven

Meer controle op reizigers uit conflictgebieden

Ook op de luchthavens zijn de controles opgescherpt, met name op reizigers afkomstig uit Libië en Tunesië, om de komst van jihadisten in het land te voorkomen. Dat meldt Assabah.

Op woensdag heeft de baas van de Marokkaanse veiligheid Bouchaib Rmail een ontmoeting gehad met de politie- en douaneverantwoordelijken op de luchthaven van Casablanca. Samen bespraken ze de nieuwe veiligheidsmaatregelen en verscherpte controles op vluchten uit risicolanden.

Volgens de krant gaat het momenteel enkel om "preventieve maatregelen", waarbij alle passagiers op deze vluchten worden gescreend. De informatie werd niet officieel bevestigd.

Marokko vreest terreuraanslagen

Marokko is al weken op zijn hoede voor terreuraanslagen. De overheid heeft de militaire aanwezigheid verstevigd op gevoelige locaties. Het leger werd onder meer ingezet op de zeedijk van Casablanca, rond olieraffinaderij Samir in Mohammedia, de luchthaven Marrakech Menara en bij de dam van Al Wahda in de provincie Taounate.

Het Marokkaanse luchtruim wordt bovendien streng bewaakt door de luchtmacht met lucht-lucht en lucht-grond raketten, moderne radars en volgsystemen. Betrouwbare bronnen melden dat ruim 70.000 soldaten zijn gemobiliseerd om aanvallen af te weren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team