Zoeken

McDonald’s Marokko vreest aanslagen

29 juli 2014 - 21:53 - Marokko

©

In Marokko zijn alle Amerikaanse restaurants, en vooral de McDonald’s fastfoods, extra alert op mogelijke terroristische aanslagen. Dat meldt Akhbar Al Yaoum. Een tiental dagen geleden had Mohamed Hassad, minister van Binnenlandse Zaken, ook al tijdens een regeringsraad laten weten dat er in Marokko sprake is van een reële terroristische dreiging.

Marokko heeft deze maand het dreigingsniveau voor terrorisme daarom ook verhoogd naar rood. Dat is de hoogste alarmfase in Marokko. De terroristische dreiging wordt zeer serieus genomen door de Marokkaanse autoriteiten en zou komen van Marokkaanse strijders in conflictgebieden, waaronder enkele verantwoordelijken van de Islamitische Staat in Irak en de Levant.

McDonald’s restaurants, zeer populair in Marokko, staan sinds een tiental dagen op alarmfase oranje en hanteren sindsdien veel strengere veiligheidsvoorschriften. Het personeel en de veiligheidsdiensten van de Amerikaanse fastfood keten in Marokko hebben de opdracht om extra veel aandacht te besteden aan verdachte klanten, met name mensen die met rugzakken de restaurants binnenkomen.

De veiligheidsdiensten van McDonald’s hebben ook het bevel gekregen om alle zijdeuren van de restaurants te sluiten en enkel de hoofdingang open te laten, om binnenkomende klanten beter te monitoren.

Akhbar Al Yaoum meldt onder vermelding van een "welingelichte bron" dat de zeer strikte instructies ook betrekking hebben tot tassen of andere voorwerpen die in de restaurants kunnen worden achtergelaten.

McDonald’s in Marrakech

Reële dreiging

Volgens minister Hassad heeft de Marokkaanse inlichtingendienst in de laatste weken genoeg informatie verzameld om aan te tonen dat er een reële dreiging is van terroristische aanslagen is in het gehele land.

Het gevaar komt van leden van de Islamitische Staat Daesh. Zij plannen volgens Mohamed Hassad om terreuraanslagen in Marokko te plegen en zijn des te gevaarlijk omdat ze in conflictgebieden met wapens hebben leren omgaan en ervaring hebben met het maken van explosieven.

Het ministerie heeft aan walis en gouverneurs om extreme waakzaamheid gevraagd. Zij worden aangemoedigd om de controles en aanwezigheid van de veiligheidsdiensten te versterken in hun respectievelijke regio’s. Ook wordt hen gevraagd om bewustwordingsbijeenkomsten over terrorisme en radicalisering te organiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team