Zoeken

Dreigingsniveau terrorisme op hoogst in Marokko

13 juli 2014 - 22:33 - Marokko

©

De terroristische dreiging is groter dan ooit in Marokko volgens gegevens van de inlichtingendienst. Dat meldde minister Mohamed Hassad van Binnenlandse Zaken op donderdag tijdens een regeringsraad. Het Koninkrijk heeft het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd naar rood. Dat is de hoogste alarmfase in Marokko.

De Marokkaanse inlichtingendienst heeft in de laatste weken genoeg informatie verzameld om aan te tonen dat er een reële dreiging van terroristische aanslagen is in het gehele land.

Het gevaar komt van leden van de Islamitische Staat Daesh. De dreigingen komen onder meer van Marokkaanse strijders van de Islamitische Staat, waaronder enkelen aan het hoofd van de organisatie staan. Hun bedreigingen worden door de Marokkaanse autoriteiten zeer serieus genomen.

De Jihadisten verbergen hun plannen niet om terreuraanslagen in Marokko te plegen. Zij vormen een dreiging omdat ze in Irak en Syrië met wapens hebben leren omgaan en ervaring hebben met het maken van bommen en moeilijk op te sporen explosieven, aldus Mohamed Hassad.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft walis en gouverneurs in een schriftelijk bericht om extreme waakzaamheid gevraagd. Zij worden aangemoedigd om de controles en aanwezigheid van de veiligheidsdiensten te versterken in hun respectievelijke regio’s. Ook wordt hen gevraagd om bewustwordingsbijeenkomsten over terrorisme en radicalisering te organiseren.

In het hele land werd de veiligheid op vitale installaties in de privé- en openbare sector opgescherpt. Hassad werkt momenteel ook aan een grootschalig campagne om Marokkanen te waarschuwen voor de terroristische dreigingen in het land.

Opnieuw terroristische cel opgerold

In het noorden van Marokko heeft de politie meerdere mensen gearresteerd voor hun vermeende deelname aan een terroristische cel die Marokkaanse strijders wierf voor de Islamitische Staat in Irak en Syrië. Dat meldt Al Massae.

Meerdere leden van de organisatie werden in Tetouan gearresteerd en anderen in de Spaanse enclave Sebta. De Marokkaanse autoriteiten hebben ook verschillende pogingen verijdeld om jonge Marokkaanse strijders naar conflictgebieden te sturen.

Op verzoek van de Verenigde Staten, die vrezen voor de terroristische dreiging uit Marokko en Noord-Afrika, is sinds een week ook de veiligheid en de controles in alle Marokkaanse luchthavens opgeschroefd. Vooral vluchten tussen Casablanca en New York worden extra gecontroleerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team