Zoeken

Terreurcel Marokko plande aanslagen tegen parlement en 2M

25 oktober 2017 - 11:00 - Gemeenschap

©

De zeventien leden van de terroristische cel van Daesh die eerder deze maand werden gearresteerd, planden aanslagen tegen het parlementsgebouw en de zetel van televisiezender 2M in Rabat.

Volgens documenten van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse zaken wilden de verdachten ook winkelcentra en politiekazernes aanvallen en politieke figuren ontvoeren en onthoofden. De aanvallen zouden vanuit Libië worden geleid.

De BCIJ kondigde op 14 oktober de arrestatie aan van elf leden van de cel in Fez, Meknes, Casablanca en Khouribga aan. Eerder deze week werd de arrestatie van zes andere leden in Rabat, Beni Mellal en in het dorpje Ouled Saad Draa bij El Jadida bekendgemaakt.

Volgens het ministerie werden tijdens de anti terrorisme actie in Fez en bij de leider van de cel in Khouribga chemische producten ontdekt waarmee de cel bommen wilde maken. In de woningen werden ook munitie, traangas, materieel om bomgordels te vervaardigen, wapenstokken, communicatiemiddelen, elektronische apparatuur en messen gevonden. De BCIJ zou eveneens een bomauto, een Peugeot 205, in beslag hebben genomen, maar dat wenst het ministerie niet te bevestigen.

De leden van de cel hadden trouw gezworen aan de terroristische organisatie Daesh. Ze wilden aanslagen plegen met spijkerbommen en gasflessen gebruiken om de intensiteit van de ontploffingen te versterken.

Het Centraal Bureau voor Justitiële Onderzoeken werd drie jaar geleden opgericht en wist sindsdien 48 terroristische cellen op te rollen waarvan 43 cellen van Daesh. In dezelfde periode werden 85 teruggekeerde Syriëgangers en ruim 700 terreurverdachten gearresteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team