Zoeken

Besluit van Tebboune om Marokkaanse bedrijven uit te sluiten heeft kwalijke gevolgen voor Algerije

19 mei 2021 - 20:30 - Wereld

©

Volgens de Marokkaanse onderzoeker in strategische en veiligheidsstudies, Mohamed Tayyar, past het besluit van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune om contracten met Marokkaanse bedrijven te verbreken in een consequent beleid van vijandigheid van Algerijnse leiders tegenover een succesvolle samenwerking tussen de Maghreb-landen. Hij voorspelt dat Algerije een fikse rekening gepresenteerd gaat krijgen voor dit besluit.

"De richtlijnen van Tebboune maken deel uit van de vijandige maatregelen die de Algerijnse leiders nastreven tegen Marokko", zegt Mohamed Tayyar in een interview met de website The Arab Weekly. Volgens hem is het recente besluit van Tebboune slechts een voorbeeld van de vijandige maatregelen die Algerijnse leiders in de afgelopen jaren hebben genomen. "Ze worden aangenomen zonder rekening te houden met de belangen van het Algerijnse volk, dat een zeer kritieke fase doormaakt met een sterke stijging van de werkloosheid en een aanzienlijk teruglopende economie, zoals blijkt uit recente cijfers", vertelt de Marokkaanse onderzoeker.

Het recente besluit van de Algerijnse president wordt door Marokkaanse waarnemers gezien als een "vorm van chantage". Het zou de bedoeling zijn om Marokko een hak te zetten voor het feit dat het koninkrijk nog geen toestemming heeft verleend voor het doortrekken van een Algerijnse gaspijpleiding over Marokkaanse grondgebied naar Spanje. De pijpleiding kan alleen worden aangelegd als een 10-jarige overeenkomst die in 2011 is ondertekend door Marokko en Algerije voor november van dit jaar wordt verlengd.

"Marokko staat op het punt zijn gaspotentieel te ontketenen, ook al is het land geen grote producent en importeert het het grootste deel van zijn gas. Het land heeft in de aangekondigde ontwikkelingen bijna 20 miljard kubieke meter aan reserves", meldt een rapport van Global Data.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team