Zoeken

Marokko reguleert beroep taxichauffeur

4 mei 2022 - 16:20 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een reeks maatregelen aangekondigd voor het beheer van het taxivervoer, met als doel meer professionalisme en betere arbeidsvoorwaarden te garanderen.

Volgens de nota van het ministerie van Abdelouafi Laftit, zullen alleen beroepschauffeurs die in het bezit zijn van een betrouwbaarheidsbeoordeling en een chauffeurskaart, in aanmerking kunnen komen voor contracten waarbij exploitatievergunningen voor taxi’s worden gedelegeerd.

Lees ook: Souad, enige vrouwelijke taxichauffeur in Rabat (video)

Tegelijkertijd zullen de exploitatiecontracten van chauffeurs die niet aan deze voorwaarden voldoen, niet meer worden verlengd zodra ze aflopen, aldus het ministerie. De nieuwe maatregelen komen er na een reeks overlegvergaderingen met taxiverenigingen op centraal en lokaal niveau.

Het departement is voornemens de goede samenwerking tussen de houder van de exploitatievergunning en de taxichauffeur te waarborgen door een modelcontract op te stellen waar beide partijen zich aan moeten houden. In de nota wordt echter opgemerkt dat het aantal exploitatievergunningen dat aan één persoon wordt verleend, voortaan beperkt zal zijn tot één. Begunstigden die meer dan één contract hebben, krijgen een overgangsperiode van één jaar om de status van rechtspersoon te verkrijgen.

Lees ook: Marokko: ruim 7000 taxi’s vernieuwd in 2020

Voorts heeft het ministerie aangekondigd dat het verplicht is beroepschauffeurs en hun assistenten in te schrijven bij de provinciale autoriteiten om het aantal professionele taxichauffeurs te kunnen bepalen. De toekenning van nieuwe vergunningen en beroepskaarten, zal dus worden gebaseerd op de objectieve behoeften die door de belanghebbenden worden geformuleerd. Om het succes van deze nieuwe maatregelen voor de lokale autoriteiten te vergemakkelijken, is het informatiesysteem voor het beheer van het taxivervoer (SIGTT) geactualiseerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team