Zoeken

Taxichauffeurs in Marokko dreigen met protesten

14 januari 2024 - 10:00 - Marokko

©

In Marokko beschuldigen taxichauffeurs houders van taxivergunningen van afpersing. Ze zijn van plan protestdemonstraties te organiseren.

Een controversiële eis zorgt voor onrust in de sector. Volgens Aljarida24 eisen houders van vergunningen een verhoging van de "premie" die ze ontvangen in ruil voor de toestemming om taxi’s te exploiteren. Dit heeft geleid tot onvrede onder de taxichauffeurs. Zij zijn van plan in de komende dagen protestacties te houden voor de kantoren van de prefecturen en regio’s om hun ongenoegen over deze nieuwe eis, die hun enige bron van inkomsten bedreigt, kenbaar te maken. Ook willen ze de toepassing van circulaire 750 van het ministerie van Binnenlandse Zaken opschorten.

Lees ook: Marrakech: kleine taxi’s willen prijzen verhogen

Volgens de taxiprofessionals bevoordeelt deze circulaire de vergunninghouders ten koste van de chauffeurs. Het departement van Abdelouafi Laftit staat de vergunninghouders toe om alleen contracten aan te gaan met professionele chauffeurs: houders van een betrouwbaar rijbewijs en een professionele chauffeurskaart. Contracten die voor de uitvaardiging van de circulaire met niet-professionele chauffeurs zijn afgesloten, kunnen niet worden verlengd.

Lees ook: Marokko heeft 56.000 nieuwe taxi’s gesubsidieerd

Naast de taxiondernemers maakt ook de parlementaire oppositie bezwaar tegen dezelfde circulaire. Zij zijn verontwaardigd over de bepaling dat de exploitatie van een taxi wordt stopgezet in geval van overlijden van de vergunninghouder. Dit zou volgens hen leiden tot faillissementen onder taxiondernemers die door contracten gebonden zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team