Zoeken

Tanger: voormalige douanier werkte samen met smokkelmaffia

6 november 2023 - 23:00 - Marokko

©

Een voormalige douanier wordt verdacht van het helpen van een criminele bende gespecialiseerd in smokkel. Hij zou minstens twee keer ladingen met smokkelgoederen de haven van Tanger binnen hebben gelaten. Deze ladingen zijn echter niet aan de aandacht van de autoriteiten ontsnapt.

De zaak kwam aan het licht toen een vrachtwagen die meerdere tonnen vuurwerk, 500 iPhones, smartphones van de nieuwste generatie, kleding en diverse merken parfums vervoerde, maar ook zilverstaven en poppers, door de veiligheidsdiensten onder toezicht werd geplaatst en werd gevolgd. Vrijdag werd rond één uur ’s nachts een operatie uitgevoerd die de ordetroepen mobiliseerde. Ze slaagden erin de lading, met een geschatte waarde van 17 miljoen dirham, te onderscheppen en in beslag te nemen.

Lees ook: Marokkanen uit Europa hekelen "douanefraude" in Tanger Med

Uit de ondervraging van de vrachtwagenchauffeur blijkt dat de smokkel het werk was van een criminele bende "die afgelopen augustus al door de douanediensten was betrapt met een vergelijkbare lading", meldt Assabah. Voor de onderzoekers staat het vast dat "beide operaties door dezelfde organisatie zijn uitgevoerd". Zij baseren zich op "een reeks aanwijzingen", met name "de overeenkomst in de inhoud van de lading".

Lees ook: Marokko: parlementslid was lid van crimineel netwerk

De smokkelaars worden ervan verdacht "de diensten van een voormalige douanier te hebben ingeschakeld" om hun "activiteiten" succesvol uit te voeren. Deze zou "genieten van de bescherming van een invloedrijke persoonlijkheid in het noorden" van Marokko.

Bladna.nl