Zoeken

Marokkanen uit Europa hekelen "douanefraude" in Tanger Med

27 oktober 2023 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse douane heeft een klacht ontvangen van een groep in het buitenland verblijvende Marokkanen waarin zij het ongepast gedrag van een supervisor en een medewerker in de haven Tanger Med aan de kaak stellen.

"Toen we vrijdagavond het koninkrijk binnenkwamen en de douaneprocedures voor ons voertuig volgden, inclusief de scancontrole, kwam de supervisor naar ons toe om te vragen wat we vervoerden. We informeerden hem over wat we bij ons hadden (twee koelkasten, een wasmachine en een televisie, allemaal gebruikt)", staat in de klacht die door El Faro de Ceuta is gepubliceerd.

Lees ook: Marokko: oneerlijke douanier moet 59 miljoen dirham terugbetalen

De reizigers vertellen dat ze meer dan drie uur hebben gewacht op goedkeuring van de twee agenten om hun weg te kunnen vervolgen. "Elke keer dat we vroegen wat er aan de hand was, kregen we geen antwoord", leggen ze uit, waarbij ze de supervisor en de agent verwijten hen te hebben "aangesproken zonder enig respect of consideratie".

Ondertussen gingen andere "bedrijfsvoertuigen vol met nieuwe kleding en schoenen, geregistreerd in de stad Ceuta, voorbij zonder douaneprocedures, aangiftes of wat dan ook te volgen", klaagt het groepje, opmerkend dat de douanebeambte "haast had om deze voertuigen te ontvangen en hun vertrek te vergemakkelijken". Volgens hen is dit een flagrante schending van de regels door de twee agenten.

Lees ook: Aardbeving Marokko: vrijwilligers klagen over "baksheesh" in Tanger Med

De wereld-Marokkanen zeggen ook "misbruik en bedreigingen" te hebben ondergaan. Om al deze redenen vragen ze om een "dringende" interventie van de algemeen directeur van de Marokkaanse douane "om een einde te maken aan deze illegale praktijken en de waarheid van hun verklaringen te verifiëren door de bewakingscamera’s bij de grensposten te bekijken". Ze vragen ook om een onderzoek naar de voertuigen uit Ceuta die Marokko binnenkomen zonder douanecontroles te ondergaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team