Zoeken

Voormalige Marokkaanse minister berecht voor financiële misdrijven

3 november 2023 - 19:00 - Marokko

©

Mohamed Moubdii, voormalige minister van Openbare Dienst en ex-burgemeester van Fkih Ben Salah, heeft de overfacturering van bepaalde werken moeten rechtvaardigen tijdens zijn verhoor door de onderzoeksrechter belast met financiële misdrijven van het hof van beroep in Casablanca.

Naast de voormalige minister worden meerdere andere verdachten in deze zaak beschuldigd van verduistering van publiek geld, misbruik van invloed, corruptie en vervalsing van documenten. Onder de verdachten bevinden zich ingenieurs, ambtenaren, ondernemers, technici en verantwoordelijken van studiebureaus, van wie sommigen in hechtenis zijn genomen. Allen werden eveneens afgelopen woensdag door de onderzoeksrechter gehoord over de overfacturering van contracten met de gemeente Fkih Ben Salah toen Moubdii voorzitter was.

Lees ook: Ex-minister Mohamed Moubdii blijft in de gevangenis

De rechter confronteerde alle beschuldigden met de resultaten van het onderzoek uitgevoerd door de Gerechtelijke Politie (BNPJ), die "aantoont dat er manipulaties waren in transacties, frauduleuze gunning van overheidsopdrachten aan bepaalde studiebureaus en verduistering van openbare fondsen en corruptie", meldt Assabah.

Lees ook: Meerdere burgemeesters onder verdenking in zaak Mohamed Moubdii

Moubdii werd in april in voorlopige hechtenis genomen in de Oukacha-gevangenis op verdenking van financiële misdrijven. Hij werd aangeklaagd voor verduistering van publiek geld, deelname aan een criminele organisatie en tekortkomingen in het beheer van de gemeente Fkih Ben Salah, zoals vastgesteld door het Rekenhof. Zes verdachten werden voorwaardelijk vrijgelaten. Ze werden onder gerechtelijk toezicht geplaatst met intrekking van hun paspoort.

Bladna.nl