Zoeken

Tanger Med blijft vierde in wereldranglijst

6 juni 2024 - 08:00 - Marokko

©

De haven Tanger Med behoudt voor het tweede jaar op rij zijn vierde plaats in de wereldranglijst van containerhavens, de zogenaamde Container Port Performance Index (CPPI). Daarmee is Tanger Med de beste haven in Afrika, Europa en de MENA-regio.

In de CPPI 2023, die wordt opgesteld door de Wereldbank en S&P Global Market Intelligence, staat Tanger Med op de vierde plaats, na de Chinese haven Yangshan die de eerste plaats inneemt. De havens van Salalah (Oman) en Cartagena (Colombia) bezetten respectievelijk de tweede en derde plaats. Tanjung Pelepas (Maleisië) completeert de top 5. Opvallend is dat havens in Oost- en Zuidoost-Azië de ranglijst domineren met 13 van de 20 beste havens ter wereld.

Lees ook: Tanger Med in ’s werelds top 20 containerhavens

"Hoewel de moeilijkheden en schokgolven van de Covid-19-pandemie in 2023 verder zijn afgenomen, blijft containertransport per schip een onvoorspelbare en volatiele sector", aldus Martin Humphreys, hoofdeconoom transport bij de Wereldbank. "Grote havens moeten investeren in veerkracht, nieuwe technologieën en groene infrastructuur om de stabiliteit van de wereldwijde markten en de duurzaamheid van de maritieme transportsector te waarborgen."

Lees ook: Historische prestatie voor Tanger Med

De CPPI is een vergelijkingsinstrument dat dient als referentiepunt voor belangrijke spelers in de wereldeconomie: staten, havenautoriteiten, ontwikkelingsorganisaties, supranationale organisaties en particuliere operators die actief zijn in handel, logistiek en toeleveringsketens. De index rangschikt 405 containerhavens wereldwijd op basis van hun efficiëntie, gemeten aan de hand van factoren zoals de verblijfsduur van schepen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team