Zoeken

Tanger Med krijgt facelift voor komst Marokkaanse diaspora

7 juni 2023 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De haven Tanger Med begint vanaf deze week Europese Marokkanen te verwelkomen in het kader van de operatie "Marhaba 2023", aldus havendirecteur Kamal Lakhmas. Er is dit jaar 80 miljoen dirham vrijgemaakt voor de verbetering van de havenfaciliteiten en de diensten voor reizigers.

De maritieme vloot is versterkt om ongeveer 40.000 passagiers en 10.000 voertuigen per dag te kunnen onthalen, vertelt Lakhmas aan M24. Hij voegt eraan toe dat de capaciteitsverhoging het resultaat is van een samenwerking tussen verschillende spelers, onder toezicht van de Mohammed V Stichting voor Solidariteit. Het doel is een succesvolle operatie en een vlotte verkeersstroom in de haven te waarborgen.

Lees ook: Zomeroperatie Marhaba 2023 van start

Abdellah Omar Moussa, hoofd van de medische en humanitaire afdeling van de Mohammed V Stichting voor Solidariteit, zegt dat er bijna 1400 mensen werden gemobiliseerd, waaronder artsen, maatschappelijk werkers en vrijwilligers, om de Marokkaanse diaspora bij te staan en te ondersteunen. Hij benadrukt ook de belangrijke bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid, van lokale diensten en de haven- en luchthavenautoriteiten, die hun inspanningen hebben verdubbeld om Marokkanen die in het buitenland wonen bij te staan tijdens hun reis. Zoals elk jaar heeft de Stichting een nationaal en internationaal opvangsysteem geactiveerd, bestaande uit 24 locaties voor hulpverlening die gedurende de hele operatie actief zullen blijven.

Lees ook: Wereld-Marokkanen: voorwaarden voor vrijstelling invoerrechten auto’s 60-plussers

De haven Tanger Med heeft de operatie Marhaba vorig jaar afgesloten met de doorgang van 1.352.322 passagiers en 342.059 voertuigen tussen 5 juni en 15 september 2022. Dat vertegenwoordigt respectievelijk 59% en 64% van het passagiers- en voertuigverkeer in Marokkaanse havens tijdens deze periode. De operatie Marhaba 2023 wil deze cijfers overtreffen door verbeterde onthaaldiensten aan te bieden in de havens van Tanger Med, Tanger Ville, Al Hoceima en Nador, evenals op luchthavens en grensovergangen. In het buitenland zijn zes ontvangstruimtes opgezet in de havens van Genua (Italië), Sète en Marseille (Frankrijk), Motril, Almeria en Algeciras (Spanje).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team