Zoeken

Wereld-Marokkanen: voorwaarden voor vrijstelling invoerrechten auto’s 60-plussers

3 juni 2023 - 19:30 - Marokkanen in het buitenland

©

De fiscale verlichting voor Marokkaanse 60-plussers die meer dan 10 jaar in het buitenland hebben gewoond, is nog steeds van kracht in Marokko. Ze genieten van een verlaging van 90% bij de inklaring van een personenauto, op voorwaarde dat deze voldoet aan de geldende homologatienormen.

Er zijn verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze aanzienlijke verlaging. De in aanmerking komende wereld-Marokkanen moeten minimaal 60 jaar oud zijn, 10 jaar in het buitenland hebben gewoond en niet permanent in Marokko gevestigd zijn. De maatregel is bovendien uitsluitend gericht op personenauto’s die voldoen aan de "EX. 87.03" classificatie van het geharmoniseerde systeem (GS).

Lees ook: Goed nieuws voor wereld-Marokkanen: verhoging vrijstelling (formulier)

Deze voertuigen, ontworpen om negen of minder personen te vervoeren, kunnen uitgerust zijn met benzine-, diesel-, hybride- of elektrische motoren en moeten zijn toegelaten tot het wegverkeer. Motorfietsen, quads, crosskart-voertuigen en dergelijke, evenals bedrijfs- en multifunctionele voertuigen, komen niet in aanmerking.

De vrijstelling is beperkt tot één voertuig per persoon. de invoerrechten worden berekend op de geschatte nieuwwaarde met een maximum van 300.000 dirham. Voertuigen met een hogere waarde zijn onderworpen aan standaard rechten en belastingen. Daarnaast kan de vrijstelling niet worden gecombineerd met andere voordelen, zoals die voorzien in de vrijhandelsovereenkomsten die door Marokko zijn afgesloten of die worden toegekend aan Marokkaanse diplomaten.

De aanvrager moet zijn dossier persoonlijk bij het douanekantoor van zijn keuze indienen. Het dossier moet een aantal documenten bevatten, waaronder een ingevuld formulier dat wordt verstrekt door de douane, een registratiebewijs, kopieën van de verblijfskaart of verblijfsvergunning, de identiteitskaart of het paspoort, en het kentekenbewijs, evenals de aankoopfactuur voor voertuigen jonger dan 90 dagen.

Lees ook: Wereld-Marokkanen: mag je je auto in Marokko verkopen?

Hoewel alleen voertuigen jonger dan 5 jaar kunnen worden ingeklaard in Marokko, is er een uitzondering voor gepensioneerde wereld-Marokkanen die minstens 10 jaar in het buitenland hebben gewoond en definitief naar Marokko terugkeren. Zij kunnen voertuigen van maximaal 10 jaar oud met tot negen zitplaatsen laten inklaren.

Bladna.nl