Zoeken

Tanger: Marokkaanse arbeidskrachten, slaven in dienst van buitenlanders

2 augustus 2019 - 16:10 - Economie

©

In Tanger trekt de textielindustrie het meest aantal buitenlandse investeringen aan. In de sector werden ruim 80.000 directe banen gecreëerd, maar de werkomstandigheden zijn er uitzonderlijk slecht.

De maatregelen van de Marokkaanse overheid om buitenlandse investeerders aan te trekken zijn een succes. Maar buitenlandse textielfabrikanten maken misbruik van de belastingvrijstellingen en de lage arbeidskosten. Werknemers worden onderworpen aan onaanvaardbare arbeidsomstandigheden.

Textielwerkers werken meer dan 9 uur per dag zonder pauze, moeten zich aan een productiequotum van 250 stuks per uur houden, zijn het slachtoffer van intimidatie en vernederingen en worden regelmatig met ontslag bedreigd.

Arbeiders in de textielsector in Tanger verdienen bovendien minder dan de minimumloon en hebben geen recht op premies of vakantie. Meestal krijgen zo ook niet al hun werkuren uitbetaald. De hygiënische normen worden niet gerespecteerd, er zijn te weinig sanitaire voorzieningen en bijna geen veiligheidsmaatregelen.

Veel textielarbeiders worden tevens zonder werkcontract aangeworven, waardoor ze ook geen recht hebben op sociale zekerheid. De regering is op de hoogte van de situatie, maar hebben nog geen maatregelen getroffen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team