Zoeken

Tanger: grenssluiting en douane drijven prijzen smokkelwaar op

22 april 2021 - 17:40 - Marokko

©

De prijzen van smokkelwaar in het noorden van Marokko zijn flink gestegen nu er douanebelastingen over moeten worden betaald. De verkopers in Tanger en Tetouan luiden de noodklok en vragen om hulp van investeerders en zakenlieden.

Noord-Marokko staat in de rest van het land bekend als de plek waar buitenlandse producten zoals kaas, vleeswaren, chocolade, schoonmaakproducten, rode kaas en mortadella tegen een schappelijke prijs te koop worden aangeboden. Het merendeel van deze producten is afkomstig uit Spanje. Door de sluiting van de grens tussen Marokko en de Spaanse enclave Sebta waren de producten een tijdje helemaal niet te verkrijgen in het koninkrijk. Nu zijn de voornamelijk Spaanse waren wel weer te vinden, maar dan wel tegen exorbitant hoge prijzen.

"Omdat de producten onderworpen zijn aan douanerechten, is de prijs in slechts 1,5 maand bijna verdrievoudigd. Mortadella van het merk Chef bijvoorbeeld, die vorig jaar tussen de 56 en 58 dirham kostte, verkoopt al veertien dagen voor 130 dirham," vertelt Imad Al Bayane, eigenaar van een sandwichwinkel in het centrum van Tanger. Ook geeft hij speculanten de schuld van de prijsstijgingen. Zij zouden in het afgelopen jaar zoveel producten hebben opgekocht dat artikelen die voorheen 60 dirham kostten, nu worden verkocht voor 200 dirham.

Volgens Al Bayane maakten verkopers in Tetouan en Tanger meer dan 50% winst toen er nog geen douaneheffingen waren. Nu is dat teruggelopen tot een winst van hooguit 25%, simpelweg omdat er minder producten worden verkocht. "Waar we vóór het sluiten van de grenzen, met 10.000 dirham aan goederen hadden voor de maand, komt 10.000 dirham nu overeen met één week aan koopwaar."

Volgens de horecaondernemer "is het dringend noodzakelijk dat onze investeerders en zakenlieden zich inspannen om Marokkanen producten van hoge kwaliteit aan te bieden. Ik geef niet graag het voorbeeld van Turkije, maar vandaag de dag heeft dit land producten die wedijveren met die van de Europese Unie, we moeten daardoor geïnspireerd worden," meent hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team