Zoeken

Coronavirus doodsteek voor smokkel in het noorden van Marokko

22 oktober 2020 - 15:00 - Marokko

©

De sluiting van de grenzen van Marokko heeft de rol van de zwarte markt in het noorden van het land blootgelegd. Het is een grote bron van werkgelegenheid waar tevens veel geld in om gaat.

Met de sluiting van de Marokkaanse grenzen sinds 13 maart is de handel van smokkelwaar beëindigd, meldt de krant Le Monde. Handelaren in de Joutia-souk, in het district Derb Ghallaf in Casablanca, zijn teleurgesteld zin over de situatie: "Vandaag de dag hebben we niets meer te verkopen", zegt verkoper Mohamed. "Ik heb mijn producten via informele transporteurs uit Europa en Turkije besteld. Laten we eerlijk zijn: smokkel vormt de kern van het systeem", geeft de eigenaar van een kapsalon in Casablanca toe. Smokkelproducten brengen 20 miljard dirham (ongeveer 1,8 miljard euro) per jaar op, meldt de Franse krant.

De smokkelaars die hun handelswaar via de Spaanse enclaves Sebta en Melilla in het noorden van Marokko het land in brachten, overspoelden de Marokkaanse markt met vervalste producten van mindere kwaliteit. Bij de verkoop van deze veel goedkopere producten werd geen rekening gehouden met de gezondheid van de bevolking. Naar schatting loopt Marokko jaarlijks 4 tot 5 miljard dirham aan belastinginkomsten mis door deze illegale handel.

Met de aankondiging dat er in de regio een industriezone zal worden aangelegd om banen te creëren, worden grote smokkelaars aangespoord om zich aan te sluiten bij het legale circuit dat goederen importeert via de haven Tanger Med. "Een groot deel van hen heeft het al geaccepteerd, we hebben hen geholpen", zegt Nabil Lakhdar, directeur-generaal van de douane en indirecte belastingen.

Hoewel er door de huidige omstandigheden een eind is gekomen aan de smokkel in het noorden van Marokko, lijkt de totale verdwijning van smokkelwaar een utopie. Vanuit de bufferzone van Guerguerat, aan de grens met Mauritanië, worden in toenemende mate gesmokkelde goederen uit China het land binnen gebracht, aldus Lakhdar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team