Zoeken

Taghi ontkent contact met neef in Marokko

14 mei 2023 - 19:30 - Wereld

©

Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in de Marengo-strafzaak, ontkent dat hij een gesprek had met zijn neef, die in de gevangenis zit in Marokko. De beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) meldde dat er vorig jaar een ongeoorloofd contact plaatsvond tussen hen.

Thomas van der Horst, de detentieadvocaat van Ridouan Taghi, ontkent de informatie van RSJ. "Dat cliënt zijn moeder belde op een moment waarop kennelijk zijn zus in gesprek was met de neef berust op toeval en kan, gelet op de regie en het toezicht vanuit de P.I. Vught, ook niet als zodanig worden gepland", aldus Taghi geciteerd door de IJmuider Courant.

Lees ook: Ridouan Taghi gaat eigen verdediging voeren in Marengo-proces

De uitspraak van de RSJ betreft een telefoongesprek dat Taghi vorig jaar vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn moeder had. Op dat moment was ook zijn zus aanwezig, die met haar zoon sprak die gedetineerd zit in Marokko. De bewuste neef zou ook deel uitmaken van de criminele organisatie van Taghi. "De beroepscommissie vindt het voldoende aannemelijk dat de gedetineerde via zijn moeder en zus in de gelegenheid is gesteld om contact te hebben met zijn neef", staat in de uitspraak. "Zijn neef is geen toegestaan contactpersoon."

Het zogenaamde ongeoorloofde contact was de aanleiding voor een verzwaring in het regime van Taghi in de EBI. Volgens Van der Horst mag zijn "cliënt tot op heden, ondertussen dus al een jaar, geen contact meer hebben met zijn moeder". Van der Horst vervolgt: "Van een eerlijke behandeling van zijn klacht(en) is dan ook geen sprake." In het verslag van het gesprek staat dat zijn moeder tegen Taghi zegt dat zijn zus met neef Jaouad praat. Taghi vraagt hoe hij het maakt en laat zijn moeder weten dat hij niemand anders mag horen. "Doe hem de hartelijke groeten. Moge Allah hem binnenkort in vrijheid stellen", zegt Taghi in het deels zwartgelakte verslag.

Lees ook: Taghi had contact met verdachte neef in Marokko

Van der Horst laat ook weten dat er inmiddels tientallen zaken en procedures lopen over de omstandigheden waaronder Taghi gedetineerd zit. Zo wordt maandag onder meer een klacht behandeld over het verbod op telefoneren met personen in het buitenland. "Hierdoor heeft cliënt zijn (minderjarige) kinderen al vanaf september 2022 niet gesproken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team