Zoeken

Taghi had contact met verdachte neef in Marokko

11 mei 2023 - 10:00 - Wereld

©

Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in de Marengo-strafzaak, zou meerdere keren in een soort codetaal hebben gesproken met familieleden, toen ze hem in de gevangenis bezochten. Hij zou in april vorig jaar zelfs vanuit de EBI contact hebben gehad met zijn neef, die in Marokko veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van zes jaar. Dat is de conclusie van de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Na dit RSJ-rapport mocht Taghi een tijdlang niet met zijn moeder en zus bellen en werd het aantal bezoekers dat hij mocht ontvangen aangepast. Justitie gaat ervan uit dat Taghi zijn vermeende criminele organisatie nog steeds aanstuurt, daarom is zijn contact met de buitenwereld een zeer gevoelig onderwerp, schrijft Nu. De ex-advocaat en neef van Taghi, Youssef Taghi, werd begin dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar, omdat hij als doorgeefluik fungeerde voor zijn de Mocro-maffialeider, wiens voormalige advocaat, Inez Weski, nu ook van gelijkaardige feiten wordt verdacht.

Lees ook: Chaos in Marengoproces dreigt na arrestatie advocate Taghi

Taghi ging na het rapport, dat dateert van 2022, in beroep tegen de beperkingen van zijn contacten. Hij ontkende dat er tijdens telefoongesprekken en bezoekmomenten versluierde boodschappen in codetaal worden doorgegeven en verzocht om een onderzoek naar de bandopnamen van deze gesprekken. Hij wilde aantonen dat de beschuldiging niet klopt. Anderzijds stelt het Gedetineerden Recherche-Informatie Punt (GRIP), dat bezoeken in de gevangenis monitort, dat er tijdens bezoeken aan Taghi werd gefluisterd, hard werd gesproken of door elkaar heen en weer in een andere taal werd gesproken.

Lees ook: Taghi doet aangifte tegen OM vanwege plan om hem te neutraliseren

Ook zou er op 29 april vorig jaar contact zijn geweest tussen Taghi en zijn neef, die vastzit in een Marokkaanse gevangenis. Dat gebeurde tijdens een gesprek tussen Taghi en zijn moeder. In dezelfde kamer was ook de zus van Taghi aanwezig, die op dat moment contact had met haar zoon, de neef van Taghi. Deze laatste zegt dat hij zijn neef niet aan de lijn heeft gehad. Hij zou hem alleen de groeten hebben gedaan. Maar de RSJ is, net als het GRIP, van mening dat dit een ongeoorloofd contact betreft en dat de beperkingen op bezoek en communicatie dus redelijk zijn.

Bladna.nl