Zoeken

De doorbraak van acteur en zanger Bilal Wahib

23 december 2020 - 18:20 - Cultuur

©

De Marokkaans-Nederlandse acteur en zanger, Bilal Wahib, heeft op 21-jarige leeftijd reeds een Gouden Kalf, een Shooting Star Award en een nummer-1-hit gescoord.

Bilal Wahib heeft een enorme indruk gemaakt op regisseur Shady El-Hamus met zijn positieve levenshouding en zijn ongebreidelde levensenergie. Hij baseerde zijn film ‘De Libi’ (2019) op de jeugd van Bilal. Het script won vorig jaar een Gouden Kalf.

In de film kunnen de vrienden Bilal (Bilal El Mehdi Wahib), Gregg (Daniël Kolf) en Kevin (Oussama Ahammoud), niet wachten tot het echte leven in Amsterdam begint na de eindexamens. Als ze tijdens de zoveelste saaie schooldag door een groepje meisjes worden uitgedaagd om hen ’s avonds in de ’Jimmy Woo’ te ontmoeten, zetten de jongens alles op alles om deze bekende nachtclub binnen te komen.

De acteur en muzikant Wahib maakte ook de titelsong van ’De Libi’ en scoorde dit jaar met zijn eerste solo-single ‘Tigers’ een nummer-1-hit. Op Spotify heeft Tigers dertig miljoen streams. Zijn single ‘Video Vixen’ met rapper Bizzey werd deze zomer ook een gouden plaat, met 40.000 verkochte exemplaren, schrijft Trouw.

Maar Wahib is in de eerste plaats bekend van film en tv. Hij speelde zijn eerste hoofdrol op zijn ­zeventiende in de film ‘Fissa’ (2016), daarna speelde hij rollen in series als ‘SpangaS’ en ‘Vechtershart’ en films als ‘Broeders’. Zijn doorbraak kwam met de rol van Mo de Show in de serie ‘Mocro Maffia’ (2018). Dit jaar kwam seizoen twee uit: meteen de best bekeken gescripte serie tot dan toe bij Videoland.

Bilal spat in elke film uit het scherm, hij weet zowel verdrietige als stoere emoties geweldig neer te zetten. Hij kreeg dit jaar ook nog een Gouden Kalf voor de beste mannelijke bijrol voor ‘Paradise Drifters’, een European Shooting Star Award in Berlijn en een nominatie bij de verkiezing Best geklede man, van ­Esquire.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team