Zoeken

Export Marokkaanse arganolie sterk beperkt

12 april 2022 - 15:40 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft een mededeling gepubliceerd waarin wordt uitgelegd waarom de uitvoer van arganolie wordt beperkt.

Vanaf 1 juli zal een vergunning vereist zijn voor de uitvoer van geroosterde en niet-geroosterde arganolie in verpakkingen van meer dan 5 liter, aldus een verklaring van de Marokkaanse douaneadministratie.

Lees ook: Marokko gaat 50.000 hectare aan arganbomen aanplanten

Vanaf die datum zullen alle exporteurs die een uitvoervergunning voor deze producten willen verkrijgen, hun aanvraag via het PortNet-platform moeten indienen en een kopie van de pro-forma-factuur moeten bijvoegen.

Met deze maatregel wil de regering de uitgevoerde hoeveelheden controleren, ongeacht de inhoud ervan. Het doel is de werkgelegenheid en vooral de bottelsector in Marokko in stand te houden, meldt regeringswoordvoerder Mustapha Baitas.

Volgens de regering is de uitvoer van olie in grote hoeveelheden niet gunstig voor Marokko. Het bottelen van de olie in kleine flesjes schept werkgelegenheid in het koninkrijk en daarom moet de export worden gecontroleerd.

Lees ook: Zo wordt arganolie gemaakt (video)

De aangekondigde beperkingen komen op een tijdstip waarop de grondstoffenprijzen op de internationale markten reeds verscheidene maanden stijgen. Oliehoudende zaden behoren tot de producten die het meest door de stijging van de internationale prijzen zijn getroffen. Daarom kan ook controle nodig zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team