Zoeken

Marokko belangrijkste klant van Turkije in Afrika

17 januari 2023 - 21:00 - Economie

©

Marokko is één van de belangrijkste bestemmingen voor Turkse export in Afrika. In 2022 exporteerde Turkije voor 3 miljard dollar naar het koninkrijk, waardoor Marokko de tweede bestemming van Turkse goederen op het continent is.

De stijging van de export naar Marokko is een gevolg van de Russisch-Oekraïense oorlog, wat Turkije ertoe heeft gedwongen zicht te richten op Afrika, aldus persagentschap Anadolu.

Lees ook: Turkse export naar Marokko explodeert, grote ergernis bij Marokkaanse bedrijven

Afrikaanse landen vertegenwoordigden vorig jaar 8,6% van de totale export van Turkije. De handelsbetrekkingen tussen Turkije en Afrika stegen vorig jaar met 12,3% ten opzichte van 2021, tot een recordbedrag van 21,8 miljard dollar. Terwijl de export naar Europese landen 93,6 miljard dollar bedroeg en naar landen in het Midden-Oosten 32,8 miljard dollar.

Lees ook: Marokkaanse sokkenindustrie gaat failliet door Turkse machines

De belangrijkste bestemmingen voor Turkse export in Afrika zijn volgens het medium Egypte met 3,9 miljard dollar, gevolgd door Marokko met 3 miljard dollar, Libië met 2,4 miljard dollar, Algerije met 1,9 miljard dollar en Zuid-Afrika met 1,6 miljard dollar. De Turkse export naar Afrika bestaat voornamelijk uit chemicaliën.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team