Zoeken

Marokko en Iran in religieuze concurrentie in West-Afrika

6 juni 2022 - 19:20 - Cultuur

©

Iran probeert koste wat het kost het sjiisme in West-Afrika te verspreiden, maar ziet een groot obstakel op zijn weg. Marokko probeert dit gevaar namelijk af te remmen.

"Marokko is zich al bewust van de sjiitische dreiging sinds de jaren tachtig. Koning Hassan II, de vader en voorganger van Mohammed VI, had in 1984 in een toespraak tot de Opperste Raad van de Oelema, uitdrukkelijk gewaarschuwd voor de gevaren en bedreigingen die verbonden zijn aan de verspreiding van het sjiisme in West-Afrika. Deze brengen de veiligheid en stabiliteit van de Maghreblanden in gevaar," vertelde Salim Hmimnat, professor en onderzoeker van Afrikaanse zaken aan de Universiteit Mohammed V in Rabat, aan Raseef22. Deze gevaren en bedreigingen, zei wijlen Koning Hassan II, "maken deel uit van een grotere politieke en religieuze confrontatie waarin vele soennitische islamitische landen hun krachten hebben gebundeld om zich te verzetten tegen de sjiitische ideologie en de export ervan door Iran naar verschillende delen van de Arabische en islamitische wereld", legde hij verder uit.

Lees ook: 16 mei 2003, pijnlijke wake-up call voor Marokko

Verwijzend naar de huidige situatie merkte de onderzoeker op dat "wij nu te maken hebben met een concurrentie die zeer verschillende geopolitieke realiteiten en uitdagingen met zich brengt. In het afgelopen decennium heeft het koninkrijk een meer gestructureerde en intensievere religieuze strategie gevolgd die gericht is op het behoud van het Marokkaanse religieuze model. Anders gezegd, religie is een belangrijke factor geworden in de uitvoering van het Afrikaans beleid van Marokko en in de versteviging van zijn invloed en visie. Deze logica kan verschillen van die van sommige andere landen."

Lees ook: Iran verwerpt beschuldigingen Marokko

Marokko vertrouwt op twee belangrijke religieuze instellingen om zijn op Afrika gericht religieus beleid nieuw leven in te blazen, vervolgt Salim Hmimnat. Het gaat om het Mohammed VI Instituut voor de opleiding van imams, dat een opleidingsprogramma aanbiedt voor buitenlandse imams uit sub-Sahara Afrika, en de Mohammed VI Stichting voor Afrikaanse Oelema, die 32 afdelingen verspreid over het continent heeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team