Zoeken

Starbucks: feiten achter valse aankondiging vertrek uit Marokko

1 januari 2024 - 09:00 - Economie

©

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft kortgeleden een vertrek uit Marokko ferm ontkend, ondanks een boycotcampagne gericht tegen het bedrijf vanwege zijn vermeende steun aan het Israëlische leger.

De reactie van Starbucks op de geruchten over een vertrek roept vragen op over de ware toestand van de detailhandel in Marokko. Mohamed El Fane, voorzitter van de Marokkaanse Federatie van Franchises (FMF), benadrukt dat er, ongeacht de aankondiging van vertrek of crisis, een duidelijk ongemak in de sector van de detailhandel in Marokko is. Hij stelt dat het economische model niet meer volstaat en dat er behoefte is aan herziening van de belastingen op onroerend goed en commerciële activiteiten.

Lees ook: Turkse Boost Coffee heeft ambitieus plan voor Marokko

El Fane legt uit dat door de Covid-19-crisis en de recente pieken in inflatie, merken die in Marokko actief zijn zoals Starbucks, negatief zijn beïnvloed in een al fragiele economische omgeving. Hij pleit voor een grondige heroverweging van het economische model van de detailhandel, waarbij hij een grote kloof signaleert tussen de visie van de Directie-Generaal van Belastingen, het ministerie van Industrie en Handel en de marktrealiteit. El Fane adviseert ook een langetermijnstudie, met betrokkenheid van professionals uit de sector, om een realistisch en duurzaam inzicht te krijgen.

Lees ook: Starbucks en H&M blijven toch in Marokko

Momenteel heeft de Alshaya Group 18 Starbucks-cafés in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team