Zoeken

Goedkopere olie, duurdere benzine: de Marokkaanse paradox

8 januari 2024 - 16:00 - Economie

©

Terwijl de wereldwijde ruwe olieprijzen dalen, blijven de brandstofprijzen aan de Marokkaanse tankstations stijgen. Deze tegenstrijdige situatie baart Houssine El Yamani, secretaris-generaal van de Nationale Unie van Petroleum- en Gasindustrieën, zorgen. Hij roept op tot een grondige herziening van het regelgevend kader in de oliesector in Marokko.

Ondanks een wereldwijde daling van de ruwe olieprijzen met ongeveer 10% aan het einde van 2023, en een recente beslissing van de Raad voor Concurrentie over prijsafspraken, blijft een verwachte daling van de brandstofprijzen uit. Diesel en benzine worden verkocht voor respectievelijk 14 en 13 dirham bij Marokkaanse tankstations. El Yamani legt uit dat vóór de liberalisering van de prijzen, de tarieven voor diesel en benzine geplafonneerd waren tot 16 januari 2024, gebaseerd op internationale gemiddelden en met inachtneming van distributiekosten en winstmarges.

Lees ook: Stijging brandstofprijzen is raadsel in Marokko

El Yamani signaleert dat de distributiemarges sindsdien zijn verdrievoudigd, wat heeft geleid tot een toename van de illegale marktactiviteiten, met informele verkooppunten die aantrekkelijke kortingen bieden. Hij stelt kritische vragen over de effectiviteit van de regulerende instanties die deze illegale praktijken lijken te tolereren, wat de veiligheid en kwaliteit van brandstoffen in gevaar brengt.

Lees ook: Marokko: brandstofprijzen dalen lichtjes

Tegen de achtergrond van deze uitdagingen stelt El Yamani voor om alternatieve distributiestations direct te laten inkopen bij leveranciers met eerlijke tarieven. Hij bepleit ook een tijdelijke opschorting van de liberalisering van brandstofprijzen tot er eerlijke concurrentievoorwaarden zijn vastgesteld, de heractivering van de Marokkaanse Raffinaderijmaatschappij (Samir) om het nationaal erfgoed te bewaken, een herziening van de brandstofbelastingen en een modernisering van de regelgeving in de sector, inclusief de oprichting van een nationale energieagentschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team