Zoeken

Hervorming familierecht: Abdelilah Benkirane hekelt Marokkaanse feministen

16 november 2023 - 19:00 - Marokko

©

Abdelilah Benkirane, de secretaris-generaal van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), heeft felle kritiek geuit op de feministische beweging in Marokko, die streeft naar gendergelijkheid in het kader van de hervorming van het familierecht.

De voormalige premier van Marokko stelt dat de strijd van deze beweging de Marokkaanse samenleving zou vernietigen en benadrukt dat gelijkheid in huwelijks- en seksuele relaties tussen mannen en vrouwen niet mogelijk is.

Lees ook: Abdelilah Benkirane valt Abdellatif Ouahbi aan over hervorming Moudawana

Feministen in Marokko pleiten voor een algehele hervorming van de Moudawana om het te transformeren in een civiele wet gebaseerd op gendergelijkheid in al zijn aspecten. Ze vragen onder meer om gelijkheid in erfrechten tussen mannen en vrouwen en om het opheffen van het verbod op huwelijken tussen moslimvrouwen en niet-moslimmannen. Khadija Tahiri, lid van de Union Féministe Libre, benadrukt dat gelijkheid en non-discriminatie gegarandeerd moeten worden, in lijn met de Marokkaanse grondwet en internationale verdragen waaraan Marokko zich heeft verbonden.

Benkirane daarentegen ziet deze eisen als een bedreiging voor de traditionele Marokkaanse samenleving. Hij wijst op de roep om afschaffing van de wilaya (voogdij), waardoor vrouwen zonder voogd kunnen trouwen, en spreekt zich uit tegen de eis voor gelijke verdeling van tijdens het huwelijk verworven goederen. Hij beweert dat dergelijke hervormingen mannen zouden afschrikken om te trouwen en noemt de voorstanders van deze hervormingen ’echt onwetend’.

Lees ook: Abdelilah Benkirane waarschuwt voor westers kapitalisme

De PJD-leider herinnert eraan dat Koning Mohammed VI heeft verklaard dat hij niets zal toestaan wat verboden (haram) is, en niets zal verbieden wat toegestaan (halal) is. Ondanks deze verklaring blijven progressieve organisaties aandringen op een "radicale" herziening van het familierecht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team