Zoeken

Spanje weigert Marokkaan uit te leveren

4 juni 2022 - 20:20 - Wereld

©

De Spaanse Nationale Audiëntie weigert een Marokkaan die in de provincie Almeria woont, aan Marokko uit te leveren. De man wordt ervan verdacht deel uit te maken van een groep mensensmokkelaars. Hij zou 79 mensen illegaal naar Spanje gebracht hebben aan boord van een bootje.

De procureur-generaal bij het Hof van Beroep in Tetouan vaardigde een internationaal arrestatiebevel uit tegen Y.H., tegen wie tot 15 jaar gevangenisstraf kan worden geëist wegens "lidmaatschap van een criminele organisatie die gespecialiseerd is in het geregeld smokkelen van migranten over zee".

Lees ook: Marokko vraagt Spanje om uitlevering cocaïnesmokkelaar

Op 10 december verscheen de verdachte voor de rechter. Hij werd bijgestaan door zijn advocaat, Karim El Marbouhe El Faqyr. De dag ervoor was een uitleveringsprocedure ingeleid nadat het arrestatiebevel was ontvangen. De Marokkaanse autoriteiten hadden het arrestatiebevel uitgevaardigd op grond van de getuigenis van een andere Marokkaanse gevangene die de politie in vertrouwen had genomen. Y.H. had deze geld gegeven voor een oversteek met migranten en had 200.000 dirham opgehaald bij een smokkelorganisatie in Larache.

Op een andere zitting in februari legde Y.H. de rechtbank een verstekvonnis van de rechtbank van eerste aanleg in Tetouan voor, waarin hem een boete van 2000 dirham werd opgelegd wegens illegaal vertrek, een leeg strafblad, medische attesten, overschrijvingsbewijzen, ziektekosten- en schoolverzekering voor zijn vrouw en zoon, het bericht van uitzetting dat hij kreeg na aankomst per boot, enz.

Lees ook: Spanje beveelt uitlevering Marokkaanse cocaïnesmokkelaar

Aan het eind van het onderzoek werd de zaak doorverwezen naar de Spaanse Nationale Audiëntie. Tijdens de hoorzitting op 18 mei vroeg het Openbaar Ministerie om de uitlevering van Y.H., terwijl zijn advocaat het tegendeel bepleitte. Deze haalde aan dat om de uitlevering gevraagd werd wegens niet gespecificeerde feiten en zonder aanklacht. De rechtbank oordeelde in het voordeel van de advocaat omdat er geen bewijzen zijn ingediend van de beschuldigingen tegen Y.H.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team