Zoeken

Spanje beveelt uitlevering Marokkaanse cocaïnesmokkelaar

16 april 2022 - 20:20 - Wereld

©

In Spanje heeft de strafkamer van de Nationale Rechtbank de uitlevering van een drugsverdachte afkomstig uit Nador, aan Marokko bevolen. De jongeman werd in augustus in Ceuta gearresteerd wegens cocaïnesmokkel.

De rechtbank van eerste aanleg van Nador heeft in oktober 2020 een internationaal aanhoudingsbevel tegen de beklaagden uitgevaardigd. Een jaar later werd hij opgespoord en gearresteerd in Ceuta. Volgens El Faro de Ceuta heeft een Spaanse rechter beslist dat de smokkelaar moet worden uitgeleverd aan het koninkrijk, waar hij terecht zal staan wegens drugshandel.

Lees ook: Marokko: prijs butaangas al 30 jaar hetzelfde

De verdachte is betrokken bij het smokkelen van cocaïne van Melilla naar Marokko met jetski’s. In Nador werd in september 2020 ruim 21 kilo cocaïne in beslag genomen en werden drie mensen gearresteerd. Onderzoek leidde tot de arrestatie van meerdere andere verdachte, waaronder de jonge smokkelaar. Op basis van de bestaande overeenkomst tussen Madrid en Rabat van juni 2009, werd zijn uitlevering aan Marokko bevolen.

Volgens de advocaat van de jongeman staat in het internationaal aanhoudingsbevel dat door de Marokkaanse autoriteiten is uitgegeven, enkel de bijnaam van de verdachte waarmee hij in het drugsmilieu bekend staat. Om andere drugshandelaars te kunnen opsporen en de omvang van zijn betrokkenheid bij de cocaïnehandel te kunnen bepalen, vroeg de advocaat om aanvullende informatie.

Lees ook: Marokko en Nederland bespreken uitleveringsverdrag

De rechter was echter van oordeel dat het niet aan de raadsman was om de door de Marokkaanse autoriteiten ingeleide procedure te toetsen. Hij verwerpt de argumenten van de verdediging, die niet volstaan om de uitlevering te verhinderen. De uitlevering zal plaatsvinden na kennisgeving van het besluit aan het Subdirectoraat-generaal voor Internationale Samenwerking van het ministerie van Justitie en aan Interpol.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team