Zoeken

Marokko vraagt Spanje om uitlevering cocaïnesmokkelaar

17 april 2022 - 16:20 - Marokko

©

De strafkamer van de Spaanse Nationale Rechtbank heeft de uitlevering aan Marokko bevolen van een jongeman uit Nador, die in augustus jongstleden in Sebta werd gearresteerd voor cocaïnehandel.

De rechtbank van eerste aanleg in Nador vaardigde in oktober 2020 een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen de verdachte, die uiteindelijk een jaar later in Sebta werd opgespoord en gearresteerd. De rechter besliste dat de Marokkaan aan het koninkrijk moet worden uitgeleverd, om zich te verantwoorden voor het misdrijf van drugshandel waarvoor hij wordt gezocht, schrijft El Faro de Ceuta.

Lees ook: België levert Oualid Sekkaki uit aan Marokko

De verdachte wordt ervan beschuldigd cocaïne vanuit Melilla met jetski’s naar Marokko te hebben gebracht. In september 2020 werd er 21 kilo cocaïne in beslag genomen in Nador. Na onderzoek werden verschillende drugshandelaars gearresteerd, waaronder ook de verdachte. Zijn uitlevering aan Marokko is bevolen op grond van een overeenkomst tussen Spanje en Marokko, die sinds juni 2009 van kracht is.

De advocaat van de jonge verdachte beklemtoonde van zijn kant dat het internationale aanhoudingsbevel van de Marokkaanse rechtbank, enkel de bijnaam vermeldt waaronder de verdachte in het drugsmilieu bekend staat. Daarom heeft hij om aanvullende informatie gevraagd om de mate van betrokkenheid van zijn cliënt bij de cocaïnehandel te bepalen en om de identificatie van andere handelaars mogelijk te maken.

Lees ook: Spanje arresteert verdachte op vraag van Marokko

De rechtbank is van oordeel dat het niet aan haar is om de door de Marokkaanse autoriteiten ingeleide procedure te controleren en verwierp de argumenten van de verdediging. Volgens de rechtbank volstaan die niet om de uitlevering van de verdachte aan zijn land te beletten. Die zal dus plaatsvinden na kennisgeving van de beslissing aan het ministerie van Justitie en aan Interpol.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team