Zoeken

Spanje weigert informatie te geven over de repatriëring van Marokkanen

5 augustus 2021 - 19:30 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse zaken heeft geweigerd om informatie te verstrekken over de repatriëringsvluchten met Marokkanen vanuit de Canarische Eilanden, met inbegrip van informatie over het aantal gerepatrieerden, de kosten van de retourtickets naar Laayoune en het aantal politieagenten dat voor de operatie werd ingezet.

Het departement van Fernando Grande-Marlaska heeft een black-out afgekondigd voor informatie betreffende de repatriëring van Marokkanen vanuit de Canarische Eilanden naar Marokko. De afdeling weigert te informeren over onder meer het aantal gerepatrieerde Marokkanen, de kosten van de honderden tickets die bij Royal Air Maroc zijn gekocht of het aantal politieagenten dat is ingezet om toezicht te houden op de vluchten.

Lees ook: Canarische Eilanden voorbereid op "elke dreiging" uit Marokko

Het verzoek voor deze informatie werd acht maanden geleden door de krant El País ingediend, overeenkomstig de transparantiewet. Een antwoord kwam er niet, zelfs na het verstrijken van de wettelijke termijn. Op 16 juli heeft de Raad voor Transparantie, een instantie die toezicht moet houden op de naleving van de wet, het ministerie gewezen op het "belang" van deze informatie voor de "controle op het overheidsoptreden" en voor de "verantwoordingsplicht". De Raad heeft het ministerie opgedragen om vragen over de repatriëringen van Marokkanen binnen de tien dagen te beantwoorden. Maar ook dit verzoek werd door het ministerie van Binnenlandse Zaken genegeerd.

Afgelopen november bracht minister Grande-Marlaska een bezoek aan Rabat om de repatriëring van Marokkanen vanuit de Canarische Eilanden weer op gang te brengen. Die operatie werd maandenlang noodgedwongen opgeschort vanwege de coronacrisis. Op 7 december vertrok een eerste vlucht van Gran Canaria naar Laayoune. Volgens de afspraken met Rabat kunnen er maximaal 80 Marokkanen per week worden gerepatrieerd, verspreid over vier vluchten van de maatschappij Royal Air Maroc, die tegelijkertijd ook toeristen vervoeren. Elke groep van 20 Marokkanen per vlucht moest begeleid worden door twee politieagenten.

Het plan voor deze regelmatige vluchten was volgens El País "een goede overeenkomst" voor Marokko. De krant is van mening dat het koninkrijk met deze operatie voor de repatriëring van Marokkaanse burgers (maximaal 320 per maand), de nationale luchtvaartmaatschappij nieuw leven heeft ingeblazen, en dat te midden van de pandemie. Maar vier maanden later werd de operatie opnieuw door Marokko onderbroken omwille van de opschorting van vluchten met Spanje op 31 maart. Ondanks de hervatting van de vluchten sinds half juni, blijven de repatriëringen voorlopig uit. Bovendien is de krant benieuwd naar de reden voor de keuze van Marokko voor de stad Laayoune om gerepatrieerde migranten op te vangen. Daarnaast wil het blad ook meer details over de kosten van de retourvluchten naar Laayoune. Het ministerie van Binnenlandse Zaken lijkt vooralsnog niet bereid te zijn om deze informatie te verstrekken.

Lees ook: Zeldzame video van Marokkaanse migranten op weg naar Spanje

In totaal werden tot 28 februari 662 personen gerepatrieerd vanuit de Canarische Eilanden, voor het merendeel Marokkanen. En hoewel er een daling is in het aantal illegale Marokkaanse migranten dat naar de eilanden gaat, is de aankomst van migranten dit jaar verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De veiligheidsdiensten vrezen nu al voor een heropleving vanaf september.

Bladna.nl