Zoeken

Marokko legt luchthaven van Laâyoune op aan Spanje

8 maart 2021 - 10:40 - Wereld

©

De vluchten om Marokkaanse migranten uit Spanje naar Marokko uit te zetten, zullen op verzoek van Rabat in Laayoune landen. Op deze manier zet Marokko diplomatisch druk op Spanje om zijn soevereiniteit over de Sahara te laten erkennen. Wekelijks zullen er in totaal vier reizen van elk twintig migranten worden gemaakt.

Marokko zet Spanje er onrechtstreeks aan toe om zijn soevereiniteit over de Sahara te erkennen door het opleggen van de route Gran Canaria-Laayoune, aldus EFE. De kwestie vormt de kern van de huidige crisis tussen de twee landen. Marokko laat geen gelegenheid voorbijgaan om Europese landen en in het bijzonder Spanje, uit te nodigen om "hun comfortzone te verlaten en de dynamiek van de Verenigde Staten te volgen". Die hebben de soevereiniteit van Marokko over de Sahara wel officieel erkend.

Vorige week zijn Marokkanen uit het Rifgebied, aan boord gegaan van een speciale vlucht van Royal Air Maroc (RAM) naar Laayoune, nadat zij per vliegtuig waren overgebracht uit het detentiecentrum voor migranten van Murcia in Las Palmas de Gran Canaria. Het zou echter eenvoudiger zijn geweest om hen uit te zetten op een vlucht van Madrid naar Casablanca, Tanger of zelfs Nador, die bestemmingen zijn dichter bij hun woonplaats in Al Hoceima.

Volgens EFE heeft Marokko besloten om vier keer per week uitzettingsvluchten in Laayoune te laten landen, met ongeveer 20 Marokkaanse migranten aan boord. Bij wijze van uitzondering worden ook andere Marokkanen die naar hun land wensen terug te keren na een lange wachtperiode in het gesloten centrum, op deze vluchten toegelaten.

Volgens cijfers van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er in 2020 in totaal 11.998 Marokkanen illegaal op de Canarische Eilanden aangekomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team