Zoeken

Foto van Marokkaanse tiener bij "beste foto’s" van het jaar

6 december 2021 - 10:40 - Marokko

©

Persagentschap Reuters heeft de foto van de jonge Achraf geselecteerd als één van de beste foto’s van het jaar 2021. De Marokkaanse tiener was in mei dit jaar in Ceuta aangekomen met een zwemvest van plastic flessen. Hij barstte in tranen uit toen hij te horen kreeg dat hij naar Marokko zou worden teruggestuurd.

De foto van Achraf, die door het Spaans leger naar Marokko werd teruggestuurd tijdens de migratiecrisis van mei dit jaar, werd verkozen tot één van de beste foto’s van het jaar. Op hetzelfde moment heeft het parket van de enclave een klacht ingediend tegen de uitzetting van de tiener, wat in strijd was met de geldende wetten.

Lees ook: Kind zwemt door Middellandse Zee met zwemvest van plastic flessen (video)

El Faro de Ceuta bericht dat de Spaanse autoriteiten niet hebben kunnen bewijzen dat de jongen niet minderjarig was. Bovendien werden de militairen die hem naar de grens terugbrachten niet geïdentificeerd.

De foto werd door fotograaf John Nazka genomen en viel op door de tranen van Achraf, die niet naar Marokko wilde terugkeren. Het verhaal van de jongen raakte veel mensen. Hij deed enkele maanden na zijn uitzetting een nieuwe poging om naar Spanje te emigreren, omdat hij niet in Marokko wilde blijven.

Lees ook: Sebta: baby-reddende politieagent gaat viraal (video)

Net zoals Achraf kwamen duizenden minderjarige Marokkanen in Ceuta aan op 17 en 18 mei 2021, wat tot een zware migratiecrisis leidde. Een deel van hen keerde vrijwillig terug naar Marokko terwijl anderen werden gerepatrieerd. Een groot aantal minderjarigen werden opgevangen door jeugdcentra en een laatste groep zwerft nog steeds op straat in de enclave in het noorden van Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team