Zoeken

Op luchthaven Madrid wordt verscheuren paspoort een manier om asiel aan te vragen

2 februari 2024 - 07:00 - Wereld

©

Op het vliegveld van Madrid wordt het verscheuren van een paspoort gebruikt als een manier om asiel aan te vragen. Migranten uit Sub-Sahara Afrika en Marokko hebben deze methode ontdekt. Ze vliegen vanuit Casablanca naar Latijns-Amerikaanse landen, met een tussenstop op het vliegveld Adolfo Suárez-Madrid Barajas, waar ze vervolgens asiel aanvragen. Deze methode heeft geleid tot een overbevolking in de asielcentra op het Spaanse vliegveld.

Ongeveer 600 migranten bevinden zich in de overvolle ruimtes op het vliegveld. Volgens politievakbonden en werknemers van het vliegveld Adolfo Suárez-Madrid Barajas vliegen deze voornamelijk Senegalese migranten via Royal Air Maroc naar bestemmingen zoals El Salvador, Bolivia of Brazilië, met een tussenstop in Madrid. "Senegalezen hebben bijvoorbeeld geen visum nodig voor El Salvador of Nicaragua. Ook hebben ze geen transitvisum nodig om via Spanje te reizen", aldus een werknemer van Iberia op het vliegveld Adolfo Suárez-Madrid Barajas tegen El Espanol.

Lees ook: Sterke toename uitzetting Marokkaanse asielzoekers uit Nederland

Bij aankomst in Madrid verscheuren de migranten hun paspoort en vragen asiel aan, volgens instructies van criminele organisaties. "Ze zijn vaak gestrand in Madrid omdat hun vliegtickets, vervalst door maffia, hen niet verder laten reizen of het vliegveld verlaten", voegt een lid van de politievakbond Jupol toe. De Spaanse autoriteiten zijn op de hoogte van het probleem. In januari bezocht de minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, Rabat om met zijn Marokkaanse tegenhanger te overleggen over een duurzame oplossing.

Een mogelijke oplossing die wordt overwogen is de invoering van een transitvisum om tussenstops in Madrid te voorkomen. Ondertussen blijven migranten aankomen op het vliegveld Adolfo Suárez-Madrid Barajas, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden leven. Een confrontatie tussen twee migrantengroepen werd onlangs nog net voorkomen door snel ingrijpen van de politie. De politievakbond Jupol klaagt over een tekort aan personeel om alle asielaanvragen, die vaak gerelateerd zijn aan seksuele geaardheid, mensenhandel en genitale verminking, te verwerken.

Lees ook: Verenigd Koninkrijk wil asielzoekers naar Marokko sturen

"De situatie is onhoudbaar. Mensen missen basisvoorzieningen voor hygiëne. Er zijn te weinig toiletten, geen slaapplekken, en de paar beschikbare bedden zijn in slechte staat. Er zijn bedwantsen en geen controle op mogelijke ziekten. Dit is een schending van fundamentele rechten, niet alleen volgens de grondwet maar ook internationaal recht", aldus een in asielrecht gespecialiseerde advocaat. Zij bekritiseert ook de trage verwerking van asielaanvragen door het gebrek aan tolken die Darija of Wolof spreken. Asielzoekers moeten soms "10 tot 15 dagen" wachten voor een gesprek, merkt de advocaat op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team