Zoeken

Spanje "zal krachtig optreden" tegen Marokkaanse bedreigingen

25 februari 2022 - 10:20 - Wereld

©

De Spaanse regering heeft verzekerd dat ze "krachtig zal optreden" indien de territoriale integriteit van Spanje wordt geschonden door Marokko. Ze zei dit in reactie op het besluit van Rabat om luchtafweersystemen te stationeren in Tanger en Nador, in de buurt van Sebta en Melilla.

De krant El Español meldde in haar editie van 12 december dat "Rabat luchtdoelraketten, zoals de Israëlische Iron Dome, in de Straat van Gibraltar zal opstellen als reactie op de Spaanse militaire versterking in de vijf Noord-Afrikaanse gebieden: de autonome steden Sebta en Melilla, de rots van Vélez de la Gomera, de rots van Al Hoceima en de Chafarinas-eilanden".

Lees ook: Aanwezigheid tanks in Melilla baart Marokko zorgen

Verschillende Vox-parlementsleden hebben parlementaire vragen aan de regering gesteld over deze kwestie. Ze vroegen met name of de regering op de hoogte is van deze situatie en welke maatregelen ze denkt te nemen om de integriteit van het Spaanse grondgebied te beschermen.

In haar schriftelijk antwoord, waartoe El Confidencial Digital toegang kreeg, benadrukt de regering dat ze "de territoriale integriteit van Spanje zal verdedigen en in geval van schending krachtig zal optreden". De bewoordingen van het antwoord op de vragen van Vox zijn waarschijnlijk gekozen door het ministerie van Buitenlandse Zaken en staan in contrast met de diplomatieke bewoordingen die in andere antwoorden over soortgelijke kwesties zijn gebruikt. Daarin beperkt de Spaanse regering zich meestal tot de vermelding dat ze zich inspant om "de best mogelijke nabuurschapsbetrekkingen te behouden met haar strategische partner Marokko".

Lees ook: Marokko beschuldigd van "vakkundige annexatie" Sebta en Melilla

Marokko heeft onlangs twaalf Turkse drones aangekocht, naast de eerder van de Verenigde Staten en Israël verworven drones. In december heeft Marokko ook het Chinese FD-2000B luchtverdedigingssysteem aangeschaft, dat krachtiger is dan de Sky Dragon 50 waarover het al jaren beschikt. En deze week werd ook bekendgemaakt dat Marokko het Israëlische Barak MX-systeem heeft gekocht, dat in staat is om luchtdreigingen te neutraliseren binnen een straal van 150 kilometer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team