Zoeken

Spanje doet niets tegen "annexatiedrang" Marokko

8 maart 2022 - 09:00 - Wereld

©

De rechts-populistische Spaanse partij Vox blijft ervan overtuigd dat Marokko Sebta wil verstikken en betreurt de passiviteit van de Spaanse regering. De partij heeft een vraag gesteld met betrekking tot maatregelen vanuit de regering tegen "het jongste initiatief van Marokko, de aanbouw van een commerciële zone op enkele kilometers van de grens met de autonome stad".

Het commerciële project, dat wordt gesteund door het platform Tanger Med Zones, zal volgens Teresa Lopez, de afgevaardigde van Vox, "een pool van economische, commerciële, industriële en toeristische ontwikkeling" in het gebied genereren, ten nadele van Sebta. Het extreemrechtse parlementslid beweert al langer dat "Marokko een strategie heeft ontwikkeld om Sebta en Melilla te isoleren en economisch te verstikken, die dateert van voor de gezondheidscrisis" en dat het koninkrijk inmiddels "belangrijke stappen" in die richting heeft gezet.

Lees ook: Spanje "zal krachtig optreden" tegen Marokkaanse bedreigingen

De regering van Pedro Sanchez vindt deze acties van Marokko echter geen bedreiging voor Spanje. In antwoord op soortgelijke vragen heeft de Spaanse regering steeds verzekerd dat ze zich inzet voor "de instandhouding van goede nabuurschapsbetrekkingen met Marokko, een bevriend land en een strategische partner", maar dat ze "altijd de territoriale integriteit van Spanje, het welzijn en de belangen van het Spaanse volk" zal verdedigen.

Lees ook: Vox wil toegang tot Spaanse nationaliteit bemoeilijken voor Marokkanen

Het Vox-parlementslid veroordeelt ook de passiviteit van de regering van Sanchez ten opzichte van de "annexatiedrang" van Marokko met betrekking tot Sebta en Melilla. "De regering blijft buigen voor de groeiende buur. Maanden gaan voorbij en het doet niets aan de situatie, waarin Sebta en Melilla door Marokko worden verstikt," aldus Lopez.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team